Връзки за достъпност

Извънредни новини

България купува 20% от акциите на терминала за втечнен газ до Александруполис


Архивна снимка на терминал за втечнен природен газ
Архивна снимка на терминал за втечнен природен газ

„Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А., която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис, съобщи пресслужбата на кабинета. Решението беше взето на заседанието на Министерския съвет в сряда, с което е одобрено акционерното участие на българския газопреносен оператор.

По-рано в сряда при откриването на Стратегическия диалог между САЩ и България премиерът Бойко Борисов обяви, че решението е взето и ще се гласува на правителственото заседание. По време на откриването на първата сесия на диалога сред основните цели, посочени от представителите на САЩ е диверсифицирането на енергийните източници на България. В момента почти целия природен газ за страната е с произход Русия. През 2019 г. България е внесла 400 млн. куб. м американски втечнен газ през терминала в Гърция.

В заключенията от Стратегическия диалог между двете страни, проведен днес в София, беше отбелязано, че Вашингтон приветства решението на България да придобие дял от собствеността и разглеждане на възможността за резервиране на капацитет от плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис. „Считаме, че интерконекторът и плаващата платформа заедно ще повишат в голяма степен енергийната диверсификация на България, ще придвижат България значително в посока превръщането й в регионален газов център (хъб) и ще спомогнат за съществен и взаимноизгоден ръст в двустранната търговия“, пише в документа.

„Участието на българската страна в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Северна Гърция е изцяло в съответствие с актуализираната енергийна стратегия на България. Това е съществена стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, в основата на която е утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ“, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

От там съобщават още, че се очаква основните доставчици на газ до терминала в Александруполис да бъдат компании от САЩ, Катар и др. „По този начин проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.“

Освен това държавната газова компания „Булгаргаз“ ще участва в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, но не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за период от 3 до 5 години, съобщава БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG