Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследването на водната криза в Перник стигна до арест на Нено Димов


Нено Димов се качва в прокурорския бус, чакащ го пред МОСВ
Нено Димов се качва в прокурорския бус, чакащ го пред МОСВ

Бус с надпис "Прокуратура на Република България" очаква с отворена врата министъра на околната среда и водите Нено Димов. С този кадър се изчерпва официалната информация, която държавното обвинение предостави в четвъртък на медиите по повод съвместната си акция с МВР, ДАНС и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) във връзка с водната криза в Перник.

Единственото уточнение от прокуратурата гласеше, че Димов ще бъде разпитан. Няколко часа по-късно обаче назначеният преди ден говорител на главния прокурор Сийка Милева потвърди пред Свободна Европа, че екоминистърът е задържан за 24 часа. Тя обаче не пожела да уточни по какво обвинение.

Въпреки липсата на подробности, развоят на събитията през целия ден подсказваше този финал. Особено на фона на разкритията, че Димов е бил наясно с намаляващите обеми в язовир "Студена", както и предвид постановлението на Окръжната прокуратура в Перник отпреди месец за отговорността му по случая.

На 10 декември прокурор Красимира Минчева постанови, че с бездействието си Димов и регионалният му колега Петя Аврамова "не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве". Районната прокуратура в града също излезе със становище, че по случая с безводието са налице данни за безстопанственост и престъпления по служба, извършени от длъжностни лица в МОСВ и МРРБ.

Впоследствие преписката бе изпратена по компетентност в специзализираната прокуратура, а новоизбраният главен прокурор Иван Гешев я взе под специален надзор. Съобщено бе единствено, че се разследват евентуални престъпления в пернишкото "ВиК" дружество, общината, областната администрация и Басейновата дирекция – Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Акция от рано сутринта

Така се стигна до четвъртък рано сутринта, когато прокурори, следователи, полицаи и служители на ДАНС и КПКОНПИ започнаха претърсвания и изземвания в сградите на Областната администрация и "ВиК" дружеството в Перник и в МОСВ в София.

Действията в Перник се извършваха под прекия надзор на главния прокурор Иван Гешев, който пое ангажимент пред медиите да получат повече информация "до края на деня". "Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в гр. Перник", обяви впоследствие пресцентърът на прокуратурата, с което официалните изявления по случая се изчерпаха.

Разследващите отказаха да коментират неофициалната информация, че са отвели бившата областна управителка на града Ирена Соколова и отстранения ръководител на местното "ВиК" дружество Иван Витанов. Телефоните на двамата бяха изключени през целия ден. В медиите се появи и информация, че бившата кметица на Перник Вяра Церовска също е обект на прокурорски интерес, но и тя не беше потвърдена.

Нено Димов влиза в кадър

Около 13.30 часа общественото внимание беше приковано от кадрите, на които се виждаше как Нено Димов излиза от МСОВ и придружаван от спецпрокурора Ангел Кънев се качва в брандиран бус на държавното обвинение. Освен по линия на водната криза в Перник, разследващите обявиха, че събират доказателства в МОСВ и във връзка с вноса на боклук от Италия.

"Оказваме съдействие в момента, благодаря ви. Ще направя изявление, след като свършим. В момента прокуратурата... Оказваме съдействие", бе единственият коментар на екоминистъра. Запитан дали министърът само ще даде показания или може да бъде привлечен в качеството на обвиняем, наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев беше лаконичен пред медиите: "Пожелавам ви приятен ден на всички".

До изявление на Димов по-късно в четвъртък така и не се стигна, но близкият до правителството и прокуратурата таблоиден сайт "ПИК" съобщи, че разследващите претърсват апартамента му в негово присъствие, след което той ще бъде задържан за 24 часа. Тази информация обаче така и не бе потвърдена официално.

Иван Гешев не коментира пред медиите в Перник неофициалната информация за поне двама задържани
Иван Гешев не коментира пред медиите в Перник неофициалната информация за поне двама задържани

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите след участието си в Консултативния съвет по национална сигурност при президента, че оставката на Димов ще бъде обсъдена на коалиционен съвет, тъй като той формално е номиниран от ВМРО.

"Оттук нататък вече ще говорят прокурорите. Те (МВР и ДАНС) работиха активно седмици наред, докладваха на прокуратурата и след като решиха, че това е достатъчно, днес сабале в 5.00 часа започнаха акцията", добави министър-председателят и отказа да коментира повече темата.

Впечатлението, че действията на прокуратурата са съгласувани с правителството, се затвърди и от изявлението на Гешев, който каза, че не е уведомявал лично Борисов за акцията на подчинениете си, но той "най-вероятно е информиран" от МВР и ДАНС.

Обратът срещу екоминистъра

Преди събитията, развили се в четвъртък, нито Димов, нито премиерът, нито прокуратурата даваха индикации, че констатациите за отговорността на МОСВ и МРРБ за водната криза могат да доведат до обвиняването на министри. Самият Димов дори на няколко пъти заяви, че няма да подаде оставка, защото не вижда причина и отклони вината за полупразния язовир "Студена" към местното "ВиК".

Той така и не призна отговорност и по темата с вноса на боклук от Италия, след като стана ясно, че такива отпадъци се съхраняват в нарушение на закона в Плевен и Враца. В началото на седмицата главният прокурор Гешев обаче разпореди на МВР и ДАНС да извършат проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната.

През декември италианските власти обявиха, че са заловили влакова композиция, превозваща 815 тона отпадъци, подготвени за износ в България. Според данните на местните разследващи боклукът е превозван с фалшиви документи, според които става въпрос за пластмасови отпадъци. В действителност са открити бали със смесен непреработен отпадък.

Тогава вътрешният министър Младен Маринов и екологичният му колега Нено Димов дадоха брифинг по този повод, но вместо да обявят подробности по случая, го неглижираха, определяйки като "твърдение на някои медии" информацията на италианските карабинери, че заловените отпадъци са били предназначени за България. Месец по-късно Димов обаче се оказа проверяван от Маринов и в крайна сметка арестуван. За какво точно, предстои прокуратурата официално да изясни в петък.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG