Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мартина Апостолова - от живот в студената квартира до изгряваща звезда на „Берлинале“


Мартина Апостолова
Мартина Апостолова

- Ти искаш ли?

- Не, не искам.

- А, кво искаш?

- Да не съм жива, ей т‘ва искам.

Това са думи на Ирина, която живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. Тя трябва да се грижи за цялото си семейство, но е притискана от нищетата. След инцидент, при който мъжът ѝ губи краката си, тя решава да стане сурогатна майка на дете, което ще бъде дадено на богато семейство от центъра на София.

Историята на Ирина, разказана от режисьорката Надежда Косева и сценаристите Светослав Овчаров и Боян Вулетич, е вдъхновена от реални събития и хора. Главната роля във филма играе Мартина Апостолова.

Мартина е родом от Благоевград, но израства в София. От малка се занимава с футбол и достига до девическите национални отбори. Когато е на 12-13 години гледа моноспектакъл с участието на актрисата Касиел Ноа Ашер и тогава магията на театъра я завладява.

След кратко пребиваване в Германия тя се завръща в България и по случайност разбира, че в театралния департамент на „Нов български университет“ работят Цветана Манева и Снежина Петрова. Подготвя се сама, кандидатства и става студентка.

След като през 2013 г. завършва, Мартина става част от трупата на театъра в Благоевград. Тогава самата тя получава едва 396 лв. за щатнотно си място, а парите ѝ стигат само за билети за автобусите. Налагало ѝ се е да спи с шал и шапка в квартирата си, за да не плаща сметки.

Днес, още след дебютната ѝ роля на големия екран, тя е определена като една от изгряващите звезди на европейското кино.

Мартина Апостолова беше селектирана сред десетте изгряващи звезди на предстоящото юбилейно издание на фестивала Берлинале. Програмата за млади актьорски таланти European Film Promotion набелязва всяка година десет млади актьори и представя техни профили пред членове на филмовата индустрия, публиката и международното жури.

„От нейните изпълнения струи дълбочина и невероятен усет за добрите и лошите моменти в човешкото съществуване. Талантът ѝ разполага с безброй проявления – огорчение, яростно отчаяние, сърцераздирателна нежност… Благодарение на своята мъдрост и зрялост тя дарява на героите си автентичност и те се превръщат в универсални образи.“, казват от журито на фестивала.

„Ирина“ вече получи редица награди от международните фестивали във Вършава, Тирана, Хонконг и получи номинация за Европейско откритие на Европейските филмови награди през 2019 г.

Самата Мартина пък вече получи осем награди за най-добра актриса, включително и „Златна роза“ от фестивала за българско игрално кино.

Въпреки големият медиен интерес Мартина споделя, че все още не е свикнала с даването на интервюта.

„Аз възприемам свикването като малко лош навик, по-скоро се обиграх“, казва тя.

Въпреки успехите, Мартина продължава да работи като управител в софийско заведение, където дава и дежурства на смени. Целта ѝ е да може да си позволява избор в актьорската работа. Тя отказва да поеме по пътя на повечето български актьори, които успяват да си докарат допълнителни средства от участието в сериали, защото не смята, че нивото там е толкова високо.

За нея актьорите трябва да имат ясни граждански позиции, тъй като „носят енергия, която може да омагьосва хората“.

„В повечето случаи артистите са интелигентни хора и правят добър избор, затова е хубаво да се опитват да влияят на тези, които не могат да вземат решение или не са достатъчно информирани.“, казва Мартина и посочва, че и у нас има такива.

С участието си в програмата за изгряващи звезди, българската актриса ще има шанс да се срещне с 80 продуценти, режисьори и кастинг директори, работещи в големи международни продукции. Това е най-старата и най-ефективна инициатива, която хвърля светлина върху най-талантливите изгряващи актьори и актриси, се казва на сайта на „Берлинале“.

От началото ѝ до днес през програмата са преминали 312 участници, а най-изявените сред тях са носителката на Оскар Алисия Викандер, Джордж Макей, Мерван Кензари и други. Бивши участници са и българите Весела Казакова и Иван Бърнев.

Водещ на тазгодишното издание на Берлинале пък ще бъде актьорът Самуел Финци.

Мартина вече има роли в редица театрални представления, а на малкия екран участва в няколко продукции, както и в късометражния филм „Брак“ на Слава Дойчева и в пълнометражния Lament for the Silent Fool на Димитър Кутманов.

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му – колкото и да е банална тази фаза. Аз, като едно голямо дете, никога не съм виждала нещо ненормално или непостижимо в мечтите.“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG