Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент одобри сделката за Брекзит


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Камарата на общините на британския парламент одобри споразумението между ЕС и Обединеното кралство за излизането на Великобритания от Общността. Това стана с 330 срещу 231 гласа.

Прокарването на споразумението, което урежда условията за раздялата, дойде три години и половина след референдума, на който британските граждани поискаха страната им да напусне ЕС.

Предстои следващата седмица документът да бъде разгледан от Камарата на лордовете и да получи одобрението на кралица Елизабет II, за да бъде окончателно ратифициран. След това споразумението ще трябва да бъде ратифицирано и от Европейския парламент. Предвижда се това да бъде направено на 29 януари – два дни преди датата, на която Брекзит трябва да стане факт.

Осъществяването на раздялата беше основното обещание, с което Джонсън спечели с мнозинство предсрочните избори през декември.

След напускането на Обединеното кралство, Лондон и Брюксел ще започнат незабавно преговори за уреждането на бъдещите си отношения. Те трябва да приключат преди края на годината, когато изтича преходният период, в който европейското законодателство все още ще действа на територията на Великобритания, въпреки че тя няма да е член на ЕС.

Борис Джонсън демонстрира увереност, че сделката за свободна търговия, която иска, може да се договори навреме, но колегите му от ЕС не са толкова убедени. По-рано тази седмица той се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя предупреди, че няма достатъчно време за договаряне на всички аспекти от бъдещите отношения между ЕС и Великобритания до края на годината и двете страни трябва да изберат върху какво искат да се фокусират.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG