Връзки за достъпност

Извънредни новини

Превозвачите се отказаха от протести, след като Борисов прие да намали тол таксите


Бойко Борисов прие представители на браншовите организации в Министерския съвет в петък
Бойко Борисов прие представители на браншовите организации в Министерския съвет в петък

Тол системата ще заработи от 1 март, но с по-ниски такси и ограничен обхват. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова с представители на транспортния бранш в петък в Министерски съвет.

След нея превозвачите отмениха насрочения за понеделник протест, който заплашваше да блокира доставките на стоки и автобусния превоз в повече от 70 общини в страната, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Превозвачите заплашиха да организират национален протест, ако кабинетът не се съобрази с исканията им за по ниски тол такси, както и за изключването на второкласните пътища от техния обхват.

Тол системата ще започне с намалените тарифи, предложени от бранша, обяви от своя страна регионалният министър Аврамова. По думите ѝ „ще има тарифи за автомагистралите и първи клас пътища, а втори клас пътищата отпадат като таксуване“. Общественото обсъждане ще продължи един месец, след което тарифата ще бъде приета от Министерския съвет.

Браншовите организации са поели ангажимент да съдействат всяко пътно превозно средство над 3,5 тона, включително малките и големите автобуси, да бъдат оборудвани и готови със сключени договори, така че да не се налага ново отлагане на стартирането на системата.

През юни правителството и превозвачите пак ще обсъдят дали не е необходимо да се актуализира размерът на таксите, добави още Аврамова. По думите ѝ транспортният бранш е на мнение, че заложените от управляващите очаквани приходи от 450 млн. лв. за 2020 г. могат да се изпълнят и при по-ниските тарифи.

„Ако след три месеца търговска експлоатация на тол системата, приходите са такива, каквито се очакват, продължаваме да работим по този модел“, декларира регионалният министър, цитирана от БТА.

Конкретните цифри обаче ще бъдат обявени в понеделник.

Пускането на тол системата първоначално беше предвидено за 16 август 2019 г., но бе отложено за 1 март тази година заради лоша комуникация с превозвачите и неясноти около обхвата на тол системата. Преговорите с браншовите организации започнаха през април миналата година.

След като години наред управляващите убеждаваха, че ще събират 1 млрд. лв. на година, само за дни сметката за очакваните приходи падна на около 550 – 650 млн. лв. През 2020 г. кабинетът очаква да събера от тол такси 450 млн. лв. заради пропуснатите първи два месеца от годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG