Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин и Меркел се договориха „Северен поток 2“ да заработи до 2021 г.


Ангела Меркел и Владимир Путин
Ангела Меркел и Владимир Путин

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен най-късно в началото на 2021 г., каза президентът на Русия Владимир Путин след среща с германския канцлер Ангела Меркел. Първоначалният план беше газопроводът да започне да пренася газ до средата на 2020 г., но наложените от САЩ санкции ще забавят влизането му в експлоатация.

„Надявам се, че до края на тази година или първото тримесечие на следващата година работата ще бъде завършена и газопроводът ще заработи“, каза Путин на пресконференцията. По думите му Русия „със сигурност“ ще може да завърши „Северен поток 2“ без чуждестранна помощ.

В края на 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху западни фирми и кораби, които строят газопровода „Северен поток 2“, който ще свързва Русия и Северна Германия през Балтийско море. Причината е, че според САЩ проектът нарушава енергийната сигурност на Европа и увеличава влиянието на Москва над Западна Европа, като едновременно с това подкопава ролята на Украйна като транзитна страна.

Санкции бяха наложени и върху „Турски поток“, който свързва Русия и Турция. В интервю за БНР заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл каза, че САЩ са против втората тръба на газопровода, която ще снабдява България, Сърбия и Централна Европа с природен газ.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на същата пресконференция, че не е съгласна със санкициите на САЩ. Тя определи проекта като легитимен и каза, че той трябва да бъде завършен.

Американският сенатор Тед Круз, един от авторите на законопроекта, с който САЩ наложи санкции на фирмите, които строят „Северен поток 2“, каза, че целта е да бъдат санкционирани корабите, тъй като се смята, че Русия няма технологията да полага тръби в открито море. Преди месец руски представители обаче заявиха, че Москва има кораб, който може да направи това след като бъде ремонтиран.

Маркел и Путин обсъдиха също ситуацията в Близкия Изток. И двамата изразиха възгледа, че т.нар. ядрено споразумение с Иран трябва да продължи да се спазва. САЩ наложиха санкции на Иран преди повече от година с твърдението, че не спазва ангажиментите си по сделката. Тя предвижда Техеран да се откаже от ядрената си програма в замяна на поетапно вдигане на санкциите от останалите страни по споразумението. Иран спря да спазва споразумението в началото на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG