Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френското правителство отстъпва пред протестите. Възрастта за пенсиониране остава 62 години


Протестиращи от оператора на обществения транспорт в Париж протестират
Протестиращи от оператора на обществения транспорт в Париж протестират

Френският премиер Едуар Филип предложи отстъпки от плана на правителството за пенсионна реформа, за да спре продължаващите месеци стачки, съобщиха френски медии. В писмо до синдикалните лидери той заяви, че е склонен временно да оттегли предложението за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Синдикатите, които организират протестите, се разделиха в оценките си за предложените отстъпки. Според някои предложението на правителството е стъпка в правилната посока и показва желание за компромис, а според други е просто „прах в очите“. Засега не е обявено прекратяване на стачките.

Отстъпките на правителството бяха обявени в събота след разговори между министрите и синдикални лидери. Според кабинета реформата е необходима, за да стане пенсионната система по-справедлива и по-устойчива, но синдикатите твърдят, че много работници само ще загубят. Президентът Еманюел Макрон определи договореното като „конструктивен компромис“.

Плановете за пенсионна реформа във Франция бяха обявени преди месеци. Целта ѝ е да отмени съществуващите 42 различни пенсионни режима и да създаде единна система, базирана на точки. Конкретните предложения бяха обявени в средата на декември. Те включват увеличаване на минималната възраст за пенсиониране на 64 години, като възможността хората да се пенсионират на 62 ще остане, но те ще взимат по-ниски пенсии. Минималната пенсия при пълен трудов стаж ще бъде 1000 евро на месец. Войници, пожарникари, надзиратели в затворите и полицаи запазят възможността си да се пенсионират по-рано. Възможност да се пенсионират на 62-годишна възраст ще имат хората, които работят в тежки условия, например медицинските сестри, които карат нощни смени. Като мярка за солидарност, изкарващите над 120 000 евро годишно ще трябва да плащат допълнителна вноска. Пенсиите на учителите няма да бъдат намалявани.

Предложенията обаче предизвикаха мащабни протести. Стотици хиляди хора от публичния и частния сектор стачкуват вече повече от месец. Разписанието на влаковете е нарушено, градския транспорт в много градове, включително и в столицата Париж работи с намален капацитет. Протести продължават да се провеждат всяка събота, като се стига и до сблъсъци между властите и демонстрантите.

Минималната възраст за пенсиониране във Франция е една от най-ниските в развитите страни. Във Великобритания например тя е 66 години и предстои да стане 67. Според френското правителство до 2025 г. при настоящите правила Франция ще достигне 17,2 млрд. евро пенсионен дефицит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG