Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заедно. Как изглежда коалицията между ГЕРБ и "Патриотите" след ареста на Нено Димов


Обединените патриоти най-вероятно ще излъчат следващ министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше "показно убит от прокуратурата" според вицепремиера Каракачанов. Най-обсъжданите имена, които да поемат поста, са на депутатите Емил Димитров, наричан често Ревизоро, Искрен Веселинов и Борис Ячев. Дали обаче ще бъде някой от тях ще стане ясно след заседанието на коалиционния съвет, което се очаква във вторник.

По информация на Свободна Европа друг обсъждан вариант е на стола на Димов да седне доскорошният му заместник Николай Кънчев. Аргументите, изказвани в тази посока са, че той е подготвен и няма тепърва да навлиза в сложна материя, докато ситуацията в министерството е кризисна.

До овакантения пост в екоминистерството се стигна след като Нено Димов беше арестуван, а 24 часа по-късно му бяха повдигнати обвинения за безстопанственост. Според прокуратурата той регулярно е позволявал от яз. "Студена" да се източват милиони кубически метра вода към двете големи предприятия в Перник – "Стомана" и "Топлофикация".

Вечно актуалният сценарий: "Напускаме"

Въпреки че патриотите активно обсъждат имена, от ВМРО казаха, че те и НФСБ сериозно са обмисляли варианта да напуснат коалицията или да оставят ГЕРБ да посочи министър на околната среда. Мотивът им не е изречен официално, но е сведен до убедеността, че Борисов е бил наясно с акцията на прокуратурата и жертването на Димов. Как така премиерът започна да говори за оставка на колегата, а няколко часа по-късно министърът се оказа в ареста, питат източници от ВМРО, които пожелаха анонимност.

Този път обаче патриотите не са плашили публично ГЕРБ с възможно оттегляне от коалицията. "Няколко пъти сме го правили. Сценарият да напуснем не губи актуалност", казват от партията.

Въпреки изострените отношения сред управляващите обаче, патриотите отбелязват, че не са в кондиция за избори точно в този момент, а според тях също нито една партия не иска предсрочен вот. Очевидно вината се хвърля върху нас – в предизборна ситуация, такъв разговор ще се обостри, отбелязват един от тях. Ето защо те най-вероятно няма да правят резки движения. Стратегията ни е да се види колко е несъстоятелно задържането на Димов, а и колкото повече той стои в ареста, толкова по-симпатичен става на фона на останалите, които не са понесли отговорност, казват от партията.

Запитани за поведението на Обединените патриоти, от ГЕРБ казаха, че техните партньори не искат да губят позиции. Ако подкрепят правителството, но не излъчат наследник на Димов, ще загубят позиции. Така че просто ще посочат нов министър, каза член на ръководството на ГЕРБ.

Първан Симеонов: Борисов няма да радикализира "Патриотите"

Според социолога Първан Симеонов пък Борисов също няма да прави резки движения по отношение на коалиционния си партньор. "Ситуацията, в момента, е такава, че той ще им даде това, което искат", коментира той.

"Струва ми се, че ВМРО няколко пъти се е доказвала като партия – лоялен партньор на правителството. Няколко пъти именно патриотите са се оказвали в ситуация да отстъпват. Борисов е наясно с това и също така разбира, че в момента няма никаква нужда да се сражава с тях", обяснява Симеонов. И добавя: "Политическата логика е, че ако им даде това, което искат, те няма да се радикализират".

Социологът твърди, че начинът, по който ще се назначават министри е бил ясен още от самото начало на това правителство. Ключът към това е записан в споразумението между партиите, коментира още той.

Симеонов смята, че правителството ясно е показало каква "еко политика" ще следва. "Философията на това управление в този сектор казва още от самото начало: "зелените движения прекалиха". Така че и следващият министър ще е с профила на Нено Димов", смята Симеонов.

Опасението: Ще търси ли Валери Симеонов ескалация на напрежение

И въпреки че очакванията като цяло са коалиционният съвет във вторник да протече без медийна размяна на реплики, все пак и трите формации в коалицията са напрегнати – всяка по собствени причини.

От ГЕРБ обясняват, че са подготвени за сценарий, в който Обединените патриоти може да поискат смяната на регионалния министър Петя Аврамова все пак в нейния ресор е ВиК Перник. ВМРО отричат, че ще искат такава реципрочност. Партията на Каракачанов обаче смята, че смени в Министерския съвет може да поиска техният партньор Валери Симеонов.

Никой от НФСБ обаче не бе открит нито за официален, нито за неофициален коментар по темата.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG