Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ извадиха Китай от списъка на "валутните манипулатори"


Съединените американски щати (САЩ) извадиха Китай от списъка на държави, които се смятат за манипулатори на валути. Стъпката идва в момент, в който двете страни се подготвят да прекратят търговската си война, съобщава Би Би Си.

САЩ заявиха, че са сторили промяната, защото Китай се е съгласил да се въздържа от обезценяване на валутата си, за да направи по-евтини собствените си стоки за чуждите купувачи.

"Китай пое изпълними ангажименти да се въздържа от конкурентна девалвация, като същевременно насърчава прозрачността и отчетността", заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Президентът Доналд Тръмп многократно обвини Китай, че е позволил стойността на юана да падне, което прави китайските стоки по-евтини. Но в понеделник САЩ заявиха, че стойността на юана е поскъпнала от август, в разгара на търговската война.

Очаква се Вашингтон и Пекин да подпишат частично търговско споразумение тази седмица. Китайската делегация вече пристигна в американската столица за подписването на договора.

Китай обаче остава в списъка със страни, които подлежат на наблюдение.

Като валутни манипулатори финансовото министерство на САЩ определя страни, които извършват интервенция в стойностите, при които централните им банки купуват или продават чуждестранна валута в обмяна на вътрешна валута. Това се случва обикновено с намерение да повлияе на валутния курс и търговската политика. В много случаи централната банка отслабва собствената си валута, за да субсидира износа и да повиши цената на вноса, понякога с до 30-40%, като инструмент за протекционизъм.

През май 2019 г. САЩ извадиха от списъка Индия и Швейцария, но Китай беше върнат в него през август. В списъка са още Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Ирландия, Сингапур, Малайзия и Виетнам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG