Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йоанна Дукова, която осигури топла зима на бездомните котки в Добрич


Йоанна Дукова
Йоанна Дукова

"Дойдоха цели семейства. Те бяха на нещо като семейна екскурзия за уикенда". Така започва разказа си пред Свободна Европа Йоанна Дукова, която организира акция по "строителството" на временни къщи за бездомните котки в Добрич.

Въпреки многото организации за защита на бездомните животни и усилията на отделни хора, все още по улиците на българските градове има хиляди безпризорни кучета и котки. И докато общините са съсредоточили бюджетите си за намаляването на популацията на кучетата, тяхното преброяване и регистриране, не така стоят нещата по отношение на котките.

Едва през 2018 г. неправителствената организация „Четири лапи“ започна инициатива с цел да се извърши първото преброяване на бездомните котки в София. В столицата се концентрират и най-много инциативи за спасяване на животни. Такава в Добрич няма, но преди време Йоанна решава, че не може да стои безучастна.

Преди няколко години тя започва да се занимава със спасяването на бездомни котки. Доброволците реагират на сигнал или когато видят животно. Следва обичайното: лечение, временен дом и намиране на осиновители.

С течение на времето ентусиазмът на съмишлениците на Йоанна започва да спада, но това не ѝ пречи да продължава да се бори за своята кауза. Така в края на миналата седмица тя успя да събере десетки свои съграждани, които се включиха в построяването на къщички от гуми и дървени материали за бездомните котки в Добрич.

„Инициативата започна съвсем случайно, тя реално е дело на годеника ми, тъй като аз от доста време се занимавам със спасяването на котките в града и съм го увлякла в тази дейност. За моя огромна изненада имаше невероятен отзвук, голямо посещение и дори не съм очаквала да видя толкова много добронамерени хора“, казва Йоанна.

Изнендата идва от това, че всъщност малко потребители предварително са заявили участие, а повечето от тях са познати на организаторите. Впоследствие обаче на място идват много непознати, основно млади хора и семейства, които водят и децата си.

Йоанна обяснява, че е решила да отделя от времето си за спасяване на котки, защото повечето организации се занимават предимно с кучетата.
По думите й проблемът с котките е огромен в цялата страна. Като основна причина за него тя посочва „манталитета на българина – взима нещо, после го захвърля, нанася много сериозни проблеми, жестокости, масово се стреля по животните, те биват блъскани с автомобили и т.н.“

„В Добрич няма толкова много кучета, тъй като имаме много добри организации, които си вършат добре работата. За котките, за съжаление, няма специализирана организация“, казва Йоанна.

Следващата голяма стъпка, която Йонна иска да предприеме, е свързана с намаляването на популацията на четириногите. Преди година тя започва да изпраща сигнали и предложения до общината, което допринася за гласуването на 3000 лв. от общинския бюджет за 2019 г. за кастрация на животните.

„За нашия град това е безпрецедентно, когато става дума за бездомни котки. За съжаление средствата все още не са усвоени, тъй като с общината упорито не можем да намерим начин, по който те могат да бъдат използвани по предназначение“, казва Йоанна.

След като са опитани няколко варианта, последно в общината е изпратен проектодоговор с варненска клиника, която може да извърши кастрациите. След усвояването на гласуваната за миналата година сума, Йоанна се надява да успее да издейства пари и от бюджета за 2020 г.

„Дори да не обичате животни, не им вредете. Те по никакъв начин не пречат на вашето съществуване и не е редно ние да пречим на тяхното“, призовава Йоанна.

Тя е родена в Добрич. Завършва китаистика в СУ „Св. Климент Охридски“, а впоследствие международен бизнес и мениджмънт, защита на културно-историческото наследство, а вече е и доктор на науките. Йоанна работи в сферата на сигурността.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG