Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия, Великобритания и Франция отвориха път на нови санкции срещу ядрената програма на Иран


Работници на площадката на втория реактор на иранската АЕЦ Бушер

Германия, Великобритания и Франция задействаха механизма за решаване на спорове, заложен в ядреното споразумение с Иран от 2015 г. Като причина държавите посочиха отказа на Техеран да се придържа към условията на сделката. Задействането на механизма може да доведе до връщане на санкциите на ООН срещу Ислямската република.

Трите европейски държави, които заедно с Китай, Русия и САЩ са страни по споразумението с Иран обаче посочиха, че се разграничават от кампанията на САЩ за „максимален натиск“ върху Техеран. През 2018 г. Вашингтон се оттегли от споразумението и наложи санкции на Иран. Причината беше информация на израелските служби, че Техеран продължава да обогатява уран в нарушение на ангажиментите си по сделката.

Останалите страни по договора призоваха той да бъде запазен и САЩ да се върнат към него. Междувременно Иран спря да изпълнява част от ангажиментите си по сделката. Тя предвижда поетапно вдигане на санкциите срещу Техеран в замяна на спиране на ядрената му програма. Споразумението позволява на Иран да използва ядрена енергия за мирни цели, но забранява обогатяването на уран и съхраняването на големи количества, за да не може Техеран да произвежда ядрени бойни глави. В началото на януари тази година Иран обяви, че спира да изпълнява всичките си задължения по договора след влошаването на отношенията със САЩ заради убийството на генерал Касем Солеймани.

„Не приемаме аргумента, че Иран може да не се съобразява със Съвместния пран за действие. Противно на заявленията му, Иран никога не задейства заложения механизъм за решаване на спорове и няма правно основание да спре да прилага разпоредбите на споразумението“, се казва в изявление на трите държави.

Германският външен министър Хайко Маас коментира, че вече не може да не се отговаря на нарушенията на договора от страна на Иран. „Нашата цел е ясна. Искаме да запазим договора и да постигнем дипломатическо решение в неговите рамки“, написа той в туитър.

По-рано във вторник британският премиер Борис Джонсън изрази готовност да работи по нова сделка с Иран, която да бъде договорена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Пред Би Би Си той каза, че нова сделка с Иран може да е „единственият път напред“.

Самият Тръмп поиска от европейските си партньори да денонсират споразумението преди седмица. Той изрази готовност да преговаря с Иран за ново споразумение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG