Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията поиска спиране на дисциплинарния орган на съдебната власт в Полша


Португалски съдии протестират на 11 януари във Варшава с искане за запазване на независимостта на съдебната власт в Полша. В протеста се включиха магистрати от цяла Европа
Португалски съдии протестират на 11 януари във Варшава с искане за запазване на независимостта на съдебната власт в Полша. В протеста се включиха магистрати от цяла Европа

Европейската комисия поиска спешно разпореждане от Европейския съд за спиране на работата на Дисциплинарната камара на Върховния съд в Полша.

Според Комисията новата дисциплинарна уредба на съдебната власт в страната „подкопава независимостта на съдиите и не дава гаранции за тяхната защита от политически контрол“.

Полша прие промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат наказание за магистрати, които критикуват съдебните реформи на правителството, както и забрана за отправяне на запитвания до Съда на ЕС за тълкуване на европейското законодателство.

Ако Съдът изпълни искането на Комисията, дисциплинарният състав ще трябва да прекрати работа, докато съдиите от Европейския съд не постановят окончателното си решение по делото за нарушение. То беше заведено от Комисията срещу Полша през октомври 2019 г. за подкопаване на независимостта на съдебната власт в Полша.

В Полша Дисциплинарната камара на Върховния съд е съставена единствено от съдии, избрани от Националния съвет за съдебната власт. Той се назначава от полския парламент. Според Еврокомисията тази система не гарантира безпристрастността и независимостта на членовете ѝ, тъй като те са назначени от представители на политически партии.

Висшите магистрати на ЕС вече се произнесоха по въпроса по искане на трима съди от Върховния съд на Полша през ноември. Решението им постанови, че полските съдилища трябва да преценят дали Дисциплинарната камара и Националният съвет на съдебната власт са "достатъчно независими". В отговор полският Върховен съд констатира, че дисциплинарният състав не отговаря на тези изисквания и следователно не може да продължи да работи.

Въпреки произнасянето на полския Върховен съд обаче, Дисциплинарната камара„ продължава да работи, "създавайки риск от (нанасяне на) непоправими вреди за полските съдии и засилване на обезкуражаването на полската съдебна система", се казва в мотивите на искането на Еврокомисията.

Полското правителство отрича обвиненията на Комисията, която заради съдебните реформи за първи път в историята на ЕС започна процедура за нарушение на чл. 7 от Лисабонския договор срещу Полша за спазването на европейските демократични ценности. Процедурата тече от края на 2017 г., но без съществен напредък поради липсата на единодушие между страните членки.

Решението на Европейската комисия идва дни, след като в събота във Варшава магистрати от цяла Европа протестираха с тогите си срещу опитите за намеса на правителството в независимата съдебна власт в Полша.

Правителството на партия „Право и справедливост“ предприе през 2017 г. съдебна реформа с мотив да подобри ефективността на съдебната система. Промените предвиждат отстраняване от длъжност на всички председатели и заместник-председатели на общите съдилища и последващо назначаване на нови председатели от изпълнителната власт; създаването на дисциплинарни камари, съставени от представители на гражданите във Върховния съд и освобождаването от длъжност на председателите и голям брой съдии от Върховния съд.

Въпреки критиките от Брюксел, правителството продължава със законодателните промени, като наскоро предложи критично настроените към реформите магистрати да бъдат санкционирани дисциплинарно.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG