Връзки за достъпност

Извънредни новини

Серен диоксид няколко пъти над нормата е отчетен във въздуха в Перник


ТЕЦ Република в Перник
ТЕЦ Република в Перник

Във въздуха в Перник са регистрирани нива на серния диоксид над нормата. Това съобщи регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Перник в сряда. В три поредни часа рано сутринта е отчетено превишаване на алармената норма.

Максималната допустима концентрация на серен диоксид във въздуха е за един час е 350 мкг/м3, а аларменият праг е 500 мкг/м3 в три последователни часа. В 7 часа е отчетена концентрация от 999,13 мкг/м3 от измервателния пункт АИС “Център”- Перник.

От РИОСВ-Перник предупреждават, че най-уязвимите групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. Препоръчва се рисковите групи да не излизат навън, да затварят прозорците на жилищата и работните си места и да избягват физическа дейност на открито.

Като причина за високите концентрации на серен диоксид са посочени неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

„РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум“, се казва в съобщението.

При кратко излагане на въздух с високо съдържание на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа.

„Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно вдишването на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа“, обясняват от РИОСВ.

В София в сряда пък е отчетена концентрация на фините прахови частици над нормата, става ясно от данните на гражданската платформа AirSofia.info. Най-мръсен тази сутрин е въздухът в западната част на столицата. Засегнати са кварталите "Горна Баня", "Красна поляна", "Бъкстон" и "Овча купел., където превишенията са повече от 5 пъти над нормата. Някои от станциите отчитат разлики от над 10 пъти, а в кв. "Лагера" един от сензорите показва над 1000 микрограма на 1 куб. м. Част от южните райони на София също са със значително по-мръсен въздух.

Вижте как можете да се предпазите от запрашения въздух във видеото:

Как да се предпазваме, когато въздухът е опасно мръсен?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG