Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вера Траянова и Милен Витанов, които разказаха на света за Банго Васил


Милен Витанов и Вера Траянова
Милен Витанов и Вера Траянова

Малко момиче, увито в кафяв шал и шапка с мечешки уши, върви по снежна горска пътека в гората до своето село. Ати носи кутия с баница, която е приготвила сама. Тя отива да почерпи другите деца, които си играят в снега, защото днес е 14-и януари. На тази дата ромите празнуват Нова година и почитат своя светец Банго Васил. Връстниците на Ати обаче й се присмиват, а Емил дори бута кутията с баница от ръцете й.

"Татко каза да не взимаме нищо от цигани", казва българчето.

Така започва анимационният късометражен филм "Банго Васил" на Вера Траянова и Милен Витанов, който беше публикуван в YouTube тази седмица, за да съвпадне с най-големия празник на ромите в България - Циганската Нова година или Банго Васил.

Скрийшот от филма "Банго Васил"
Скрийшот от филма "Банго Васил"

Той е участвал на десетки международни фестивали в Европа и САЩ и печелил редица награди, включително и наградата за най-добър анимационен филм на фестивала In The Palace. Тази награда го квалифицира да бъде част от така наречения "дълъг списък" на филмите, подбрани за разглеждане за наградите на филмовата академия Оскар 2019.

В търсене на универсален начин за изграждане на мост между деца от две етнически общности, двамата режисьори избират да разкажат една типично българска история за спречкване между българско и ромско дете, в която обаче магически се включва и митологичният овчар от ромския фолклор Банго Васил.

"Историята се развива в България, но има универсален прочит и разбиране. Днес навсякъде се наблюдава тенденция за разединение. Вдигат се нови стени - символични и реални. Стъпка в рушенето на стените е да се информираме, да обмисляме и да търсим общото, преди да посочим с пръст различното", пишат Вера и Милен в имейл интервю за Свободна Европа.

"Също така (е важно) да правим опит от първа ръка и да не се доверяваме на слухове - човек много лесно се подхлъзва в плоскостта на слуховете за “другите”. Реалността често се оказва различна. Или, както казваме понякога - не вярвайте на всичко, което си мислите", допълват режисьорите.

Милен Витанов е роден в Чехия, а Вера Траянова в България. Срещат се като творчески тандем в Германия, където и двамата учат във филмовия университет в Потсдам. След дипломирането Милен завършва с отличие и майсторския клас анимация при проф. Кристина Шиндлер. А Вера специализира драматургия и сценарийно писане.

Вера и Милен полагат усилия техният филм "Банго Васил" да достигне до максимално широк кръг зрители у нас, включително и такива, които може да нямат достъп до него онлайн.

"Освен че ние самите организирахме показ в различни училища, филмът стана част от инициативата "БЛОК КИНО". Имаме обратна връзка от организаторите, че досега е бил видян от над 1 500 деца от 1-ви до 4-ти клас в близо 20 училища, също и в смесени класове", разказват режисьорите.

Освен анимационния филм "Банго Васил" двамата имат зад гърба си още няколко успешни общи проекта, с които са участвали на международни фестивали.

"В момента завършваме нов кратък филм, в който комбинираме реални stop motion декори с рисувана анимация. Той разказва за 4 полярни заека и едно странно куче", споделят бъдещите си планове двамата режисьори.

Тук можете да гледате филма "Банго Васил":

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG