Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството създава държавен ВиК холдинг с капитал от 1 млрд. лева


Министрите на екологията и на регионалното развитие Емил Димитров и Петя Аврамова
Министрите на екологията и на регионалното развитие Емил Димитров и Петя Аврамова

Държавата ще създаде общ ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева, в който ще участват всички водопреносни дружества, които сега са собственост на общините. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на правителството в четвъртък.

"Български ВиК холдинг" ЕАД София ще придобива и управлява ВиК дружества и такива, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Промяната идва дни след като Борисов поръча на министрите си да проверят дали одържавяването на водните дружества не е по-уместно предвид кризата в Перник и други градове на воден режим.

Според икономическия министър Емил Караниколов опитът от Перник показва, че обединяването на водните дружества ще оптимизира дейността им.

Държавното ВиК ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет. Петимата членове на надзорния съвет ще бъдат назначавани от регионалния министър, а те от своя страна ще избират тримата членовете на управителния съвет.

Борисов поиска до следващата сряда да се промени работата на организацията за черпене на вода от язовирите като се даде предимство на питейните нужди и едва след това на производството на ток от ВЕЦ.

На заседанието в Министерския съвет премиерът възложи на министрите Аврамова, Караниколов и новоназначения екоминистър Емил Димитров до седмица да се намери начин за създаване на „формула, с която да се наложи временен мораториум за вноса и износа от страната на боклук“. Той също поиска и система, по която да се отчита влизащият в страната отпадък от страни членки на ЕС, който според европейския регламент не е на регистрационен режим и вносителите нямат задължение да го декларират пред властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG