Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Светът днес ни гледа": САЩ и Китай затоплят отношенията с 200 млрд. долара


Китайският вицепремиер Лю Хъ и президентът Доналд Тръмп след подписването на споразумението
Китайският вицепремиер Лю Хъ и президентът Доналд Тръмп след подписването на споразумението

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове на церемония в Белия дом в сряда вечер, предаде ДПА.

Китай поема ангажимент да купи стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти, най-вече соя, за 80 млрд. долара. В споразумението са включени още покупката на допълнителна енергия (основно втечнен газ) за 54 милиарда долара, промишлена продукция за още $78 млрд. и услуги за 38 млрд. долара. Договореностите влизат в сила от февруари.

"От това по-голямо няма. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Светът днес ни гледа", каза Тръмп при подписването на документа. Американският президент подчерта, че голяма част от митата върху Китай ще останат в сила, за да може Вашингтон „да има коз в ръката“ за следващата фаза от преговорите с Пекин. Някои от тях все пак ще бъдат намалени, което китайската страна отчита като пробив.

"Споразумението е добро за Китай, за САЩ и за света", каза китайският вицепремиер Лю Хъ. По време на церемонията той изчете писмо от президента Си Дзипин, в което той приветства подписването.

Какво се включва в споразумението и как ще работи

Докато поетият ангажимент от страна на Китай се отчита от медиите в САЩ като сериозна победа за Тръмп, наблюдателите подчертават, че споразумението не съдържа достатъчно информация затова как точно ще бъде изпълнявано то. Според в. "Ню Йорк Таймс" не е ясно и дали и съдържанието му ще бъде интерпретирано по един и същи начин от Пекин и Вашингтон, тъй като в миналото Китай не е изпълнявал ангажиментите си.

Най-облагодетелствани от затоплянето на отношенията между двете супер сили ще са фермерите, производителите на телешко месо и фирмите, занимаващи се с агрикултура.

Това ще наложи Китай да направи сериозни промени в земеделската си политика. Някои от стандартите, свързани със здравеопазването, ще бъдат променени, за да стане възможен вносът на стоки от САЩ. Ще има облекчения и за фирми, които започват или развиват бизнеса си на територията на азиатската страна.

Със споразумението се полагат и първи стъпки за уреждането на проблема с кражбата на интелектуална собственост, която бе основна причина за началото на търговските войни. Пекин се задължава да съдейства на американските компании в опитите им да запазят разработените от тях технологии и други търговски тайни, които често биват незаконно използвани от китайски конкуренти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG