Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция възстанови достъпа до „Уикипедия“


Достъпът до "Уикипедия" бе блокиран от турските власти за близо две години и половина
Достъпът до "Уикипедия" бе блокиран от турските власти за близо две години и половина

Турските власти възстановиха достъпа до онлайн енциклопедията „Уикипедия“, след като изпълниха решение на Конституционния съд. От съдебната инстанция посочиха, че блокирането на сайта преди две години и половина е нарушило свободата на словото, предаде Ройтерс.

През 2017 г. Турция спря достъпа до „Уикипедия“ под претекст, че публикации в сайта обвиняват страната във връзки с терористични организации. Като основание бе използван закон, който позволява блокирането на сайтове, които представляват риск за националната сигурност.

Атакуваните материали бяха част от англоезичния сайт, свързани с конфликта в Сирия, в които се изяснява участието на Турция в него.

Забраната влезе в сила на 28 април 2017 година, след като "Фондация Уикимедия" не изпълни ултиматум на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да премахне съдържанието на тези статии от сървърите си.

Според доброволците в онлайн енциклопедията това е имало по-скоро обратен ефект.

"Въпреки че непосредственият достъп до сайта беше ограничен по URL адрес, отделните потребители заобикаляха ограниченията посредством виртуални частни мрежи и други технологични средства. Като цяло, забраната доведе предимно до повишаване на технологичната култура на активната в интернет част от турското население", коментират от „Уикипедия“.

За около две години и половина Турция бе единствената страна, заедно с Китай, която напълно е блокирала достъпа до онлайн енциклопедията.

Турските власти бяха блокирали и достъпа до YouTube за две година за предполагаеми обиди срещу основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG