Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕБВР: Лоши пътища, мръсен въздух и корупция спъват България


Според Европейската банка за възстановяване и развитие качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж
Според Европейската банка за възстановяване и развитие качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж

Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. В същото време легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор. Това са част от заключенията в анализа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирани от „Дневник“.

В анализа за изминалите години от банката посочват, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.

Изрично се подчертава също, че качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия растеж. Допълнителни проблеми създава и увеличеният трафик.

ЕБВР отчита, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери. Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни трудности се посочват процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.

За най-голямо препятствие за управлението от банката за развитие посочват корупцията и върховенството на закона.

Новата стратегия за работа на ЕБВР в България до 2025 г. се концентрира върху подпомагане на развитието на инфраструктурата, финансовия сектор, който сега е доминиран от банките, както и конкурентоспособността на икономиката.

Според банката преходът на страната ни към зелена икономика трябва да бъде фокусиран върху устойчивата енергия и подобряването на чистотата на въздуха. В тази връзка е отчетено, че зависимостта на енергетиката от въглищата остава сред най-високите между страните в ЕС.

Анализът констатира, че България все има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци в ЕС, а рециклирането остава ниско на ниво. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG