Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК се обяви против изопачаването на истината за Втората световна война от Русия


Вера Йоурова
Вера Йоурова

Европейската комисия (ЕК) изрази солидарност с Полша по време на дебат в Европейския парламент по темата за изопачаването на историята на Втората световна война. До реакцията на европейската институция се стигна след спор между Москва и Варшава кой е започнал конфликта, предаде Франс прес.

"Комисията изцяло отхвърля всякакви неверни твърдения, с които се прави опит да се изопачи историята на Втората световна война или да се представят нейни жертви, като Полша, за виновни", заяви в Страсбург Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия за прозрачността и ценностите. Тя добави, че "подобни атаки няма да бъдат толерирани и че Европейската комисия изцяло подкрепя Полша".

През декември руският президент Владимир Путин заяви, че ролята на Полша е довела до избухването на войната. Думите на държавния глава дойдоха в отговор на приетата през септември от Европейския парламент резолюция, която хвърля вината за започването на кръвопролитията върху Съветския съюз.

Изразяването на официална позиция от страна на Йоурова дойде по искане на евродепутатите. Дебатът за изопачаването на европейската история за войната беше вкаран като точка в дневния ред на парламента по инициатива на Европейската народна партия (ЕНП).

Еврокомисарят подчерта, че „всеки може да има свое мнение за войната, но не и свои факти“.

В изказването си пред евродепутатите тя подкрепи резолюцията на Европейския парламент от септември, че именно нацистко-съветският договор за ненападение от 23 август 1939 г., по-известен като пакта „Молотов-Рибентроп“, е проправил пътя към войната, позволявайки нападението за Полша и последвалата война срещу Финландия, както и окупация на балтийските държави и Бесарабия.

Денят, в който Сталин и Хитлер си стиснаха ръцете
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Резолюцията, която няма законодателна стойност, стана повод за обтягане на отношенията между Русия и Полша. Руският посланик във Варшава беше извикан в полското външно министерство, а премиерът Матеуш Мазовецки направи изявление, в което обвини Владимир Путин в лъжа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG