Връзки за достъпност

Извънредни новини

България иска прекратяване на делото, което Еврокомисията заведе заради мръсния въздух


В Югоизточния район се намират четири въглищни централи, от които държавна е само "Марица Изток 2"

България ще настоява за прекратяване на делото за чистотата на въздуха, заведено от Европейската комисия срещу нея през ноември. Това става ясно от решение на правителството, което прие позицията на ответника по С-730/19 Европейската комисия срещу България.

Европейската комисия поиска Висшият съд на ЕС да обяви, че българските власти не спазват задълженията си по европейското законодателство за нивата за замърсяване със серен диоксид в Югоизточния планов район. Той обхваща четири български области – Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. В района се намират четири от най-големите централи, работещи на въглища: трите от Маришкия басейн и ТЕЦ "Брикел".

Според правителството през 2014-2028 г. данните от мониторинга на качеството на въздуха не показват замърсяване на въздуха със серен диоксид и „в цялата зона не са регистрирани превишения на нормите, с изключение на един пункт, разположен на територията на община Гълъбово, която представлява много малка част от територията на целия район за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух Югоизточен“.

Това дава основание на правителството да инструктира своите представители по делото да пледират, че „от превишаването на нормите на серен диоксид в един-единствен пункт, не може да се заключи, че е налице нарушение в цялата зона, включваща и други райони, като във всички тях е налице съответствие с установените норми“, се казва в решението на Министерски съвет.

Ето защо България ще отправи искане към съда да отхвърли предявения иск от Европейската комисия „като неоснователен или да уважи иска частично единствено в частта му, касаеща район Гълъбово в зона BG0006 (Югоизточна)“, уточнява позицията.

Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер сезира съда на 25 юли 2019 г., като делото е допуснато в Съда на ЕС в Люксембург на 8 ноември.

В иска си до Съда на ЕС Европейската комисия е написала, че „най-скорошните данни за серния диоксид, които държавата (България) е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на серен диоксид в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи“.

С този мотив тя иска Съдът да постанови, че България не е изпълнила задълженията си по Директивата за чистотата на въздуха като от 2007 г. "систематично и постоянно" в Югоизточна България не спазва почасовата норма за въглероден диоксид, както и дневната пределно допустима стойност. Изключение са две години – 2010 и 2012, когато дневните лимити са били съблюдавани. Отправя се и обвинение, че властите не са изпълнили задълженията си и по друга разпоредба на директивата, като не са включили в плановете си за качество на въздуха подходящи мерки, за да гарантират, че периодът на превишаване е възможно най-кратък.

Съдът на ЕС вече потвърди през 2017 г. по друго дело, инициирано от Европейската комисия, че българските власти не са изпълнили задълженията си по прилагане на мерки, които да намалят замърсяването с фини прахови частици ПЧ10.

Серният диоксид се отделя при използването на съдържащи сяра горива като въглища и нефт за битово отопление, производство на електроенергия и за гориво за моторни превозни средства. Той може да засегне дихателната система и функциите на белия дроб и да причини дразнене на очите.

Наказателната процедура срещу България е започната през март 2009 г., като даването на съд е последната стъпка от нея. При признаване на вина за неспазване на европейското право, Комисията може да поиска от съда да определи глоба на страната за всеки ден от нарушението с лихвите за отминали периоди.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG