Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липсващ водомер. Прокуратурата огласи още доказателства по делото срещу Нено Димов


Язовир "Студена" тази седмица
Язовир "Студена" тази седмица

Водомер, който е отчитал изразходваната вода от пернишкия язовир "Студена", е бил демонтиран, за което в края на ноември миналата година е наложена глоба на местното "ВиК" дружество. Това става ясно от разпит на ръководителя на отдел "Управление на риска от наводнения" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Мая Дряновска, протокол от който бе разпространен до медиите от прокуратурата в петък.

В новата порция огласени доказателства по делото срещу бившия екоминистър Нено Димов присъстват и показанията на двама негови заместници – Красимир Живков и Атанаска Николова.

"Липсата на този водомер ограничава възможността да се направи коректно измерване"

"Липсата на този водомер ограничава възможността да се направи коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира в периода от премахването на водомера до поставянето на нов. Служителят на "ВиК Перник" обяснил на проверяващите и на нашия служител, че този водомер бил взет под наем и наемателят си го е прибрал, но не са уточнили дата на прибирането на водомера", разказва Дряновска пред разследващите.

По думите ѝ по време на проверката на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", на която е установен липсващият водомер, е станало ясно и че вода от извор "Врелото" е отклонявана към Радомир. Дряновска твърди, че това "по принцип е разрешено само при възникване на аварийна ситуация".

Нейни показания бяха цитирани преди ден и от апелативния спецсъд, който остави за постоянно в ареста Нено Димов, въпреки липсата на опасност да влияе над свидетели, тъй като вече не е министър.

Магистратите посочиха неин разказ, че директор от пернишкото дружество "Стомана" ѝ се обадил и със знанието на министъра поискал да бъде отпусната вода от пресъхналия язовир през януари и февруари тази година, ако времето много застудее. Апелативният спецсъд се позова на тези показания, за да направи извод, че Димов не винаги се е съобразявал с подадените от подчинените му експерти обеми в месечните графици за ползване на вода за питейни и промишлени нужди.

Сред разпространените в петък доказателства бяха и показанията на зам.-министрите Живков и Николова, които подкрепят тезата на обвинението, че обвиняемият еднолично е одобрявал количествата вода, които да бъдат изразходвани от "Студена". Въпреки че ресорът на Живков е свързан с опазването на водите, което бе цитирано от защитата на Димов.

"Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище"

"Аз лично никога не съм присъствал в кабинета на министър Нено Димов, когато фактически е вземал решения и е утвърждавал тези месечни графици за водовземане от яз. "Студена". Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Възможно е да е правил директни консултации със служителите от дирекция "Управление на водите", но само предполагам, трябва да питате самите тях. Единствено след възникване на проблемите в Перник и малко преди да се обяви бедственото положение бях в кабинета на министър Нено Димов и тогава обсъждахме евентуалното изменение на графика", разказва Живков.

Колегата му Николова пък е заявила пред разследващите, че е научила за водната криза в Перник от медиите. По думите ѝ преди проблемът да стане публично достояние тя никога не е била информирана от служители на МОСВ за спадащото ниво на водоема. По данни на местното "ВиК" дружество в момента в "Студена" има около 3.5 млн. куб. м вода. Т.нар. мъртъв обем ще бъде достигнат при 2.4 млн. куб. м., когато водоподаването става невъзможно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG