Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хари и Меган вече не са "кралски височества" и няма да ползват публични средства


Принц Хари и съпругата му Меган повече няма да са членове на кралското семейство. Те също така няма да получават публични средства, а тези които са използвали, за да бъде обновен домът им в Лондон ще трябва да бъдат възстановени. Освен това двойката няма да ползва титлата си "Кралско височество". Това обаяви в събота вечерта Бъкингамският дворец. Решенията са следствие на желанието на младото семейство да ограничат задълженията си към кралското семейство.

Хари ще остане принц и двойката ще продължи да се нарича Херцог и Херцогиня на Съсекс.

"Макар повече да не могат формално да представляват Кралицата, херцозите Съсекс дадоха да се разбере, че ще сторят всичко, за да спазват ценностите на Нейно Величество", обясни говорителка на Бъкингамския дворец. "Двамата повече няма да използват своите титли на кралски височества, тъй като повече не са работещи членове на кралското семейство."

Приятел на семейството, цитиран от Ройтерс казва, че те се чувстват изгонени. Елизабет Втора обаче заявява: "Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат изключително обичани членове на моето семейство".

"Приемам предизвикателствата, през които минаха през последните над две години в резултат на интензивно обсъждане и подкрепям желанието им за по-независим живот”, казва още тя.

Престолонаследникът принц Чарлз ще продължи да им помага финансово, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свой източник.

Семейството е казвало, че иска да раздели времето си между Канада и Великобритания. Но е любопитно, че като обикновен британец Хари има право на пребиване до 6 месеца. След това трябва да кандидатства за виза - правило, което важи и за американските граждани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG