Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конференцията в Берлин търси мирно решение на ситуацията в Либия


Конференция, посветена на ситуацията в Либия, започна в неделя в Берлин. В преговорите ще участват представители на над 10 държави, сред които турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, президентите на Русия и Франция Владимир Путини Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания и Италия Борис Джонсън и Джузепе Конте, емирът на Катар Тамим Ал Тани и алжирският държавен глава Абделмаджид Тебу.

За участие във форума, чийто домакин е германският канцлер Ангела Меркел, са поканени премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

Преди началото на основната дискусия канцлерът Меркел и външният министър на Германия Хайко Маас проведоха отделни срещи с ръководителя на либийското Правителство на националното съгласие Файез Сарадж и командващия на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар. Това съобщи пред журналисти германският правителствен говорител Щефен Зайберт, предаде БТА.

Според плановете на германското правителство Сарадж и Хафтар няма да участват в основните дискусии и, както се очаква, ще бъдат привлечени към работата на срещата на върха в самия й край, ако останалите участници съгласуват заключителен документ.

Часове преди срещата в Берлин от държавния департамент на САЩ обявиха, че конфликтът в Либия става все повече като този в Сирия, а премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файес Сарадж поиска разполагане на международни сили за защита в страната в случай, че либийският командир Хафтар възобнови военните действия.

Мирът в Либия е жизнено важен за Европейския съюз, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел часове преди началото на конференцията.

"Време е да се укрепи примирието, спазването на оръжейното ембарго на ООН и да се започне отново политически процес", написа той в "Туитър". "Именно от това се нуждае народът на Либия и то е жизнено важно за сигурността и стабилността на ЕС", добавя Мишел. В текста той благодари на германския канцлер Ангела Меркел за организирането на форума.

Шарл Мишел ще участва в конференцията заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, уточни ДПА.

Турският президент Реджеп Ердоган окачестви срещата като важна стъпка за запазване на примирието в Либия и за напредък към политическо решение на конфликта.

Днешните разговори в Германия са своеобразно продължение на проведения тази седмица опит на Русия и Турция да посредничат за слагане на край на конфликта по мирен път.

До подписване на споразумение в Москва не се стигна, тъй като Хафтар си тръгна с мотива, че проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.


Агенция “Ройтерс” цитира предварително подготвеното комюнике от срещата в Берлин. В настоящия му вариант то съдържа призиви за надеждни и реципрочни стъпки като примирие, ангажимент за спазване на оръжейното ембарго и мониторинг, извършван от "технически комисии". Цитирани от агенцията западни дипломати казват, че тези мерки дават възможност за рестарт на преговорния процес, който бе отдавна в застой.

Дипломатите смятат, че може да се стигне до подсилване на сегашната мисия на ООН в Либия или разполагане на войски от Русия, Турция или други държави. Не са предвидени обаче конкретни стъпки за дълго отлаганите либийски избори и формиране на национално правителство. В комюникето се съдържа призив за следващи срещи, на които да бъдат засегнати тези въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG