Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мистериозният вирус от Китай вече взе жертви. Какво знаем за него?


Медицински персонал транспортира пациент, заразен с мистериозния вирус, в болница в китайския град Ухан

Три смъртни случая, над 200 заразени, от които 170 все още в болница. Южна Корея съобщи за първи случай на заболяването.

В последния месец светът гледа с тревога към Китай заради нов, наричан от всички „мистериозен“ вирус. Световната Здравна организация (СЗО), китайски лекари и учени, както и техни колеги от региона и света отправят предупреждения и изказват опасенията си от достигане до нова епидемия като тази от началото на века, когато стотици загинаха в Китай и Хонконг. Какво обаче се знае към момента?

Къде се разпространява вирусът?

Като огнище на заразата беше обявен централнокитайският град Ухан, административен център на провинция Хубей, който се намира на почти еднакво отстояние между Пекин и Хонконг. Разположен на река Яндзъ, мястото е важен транспортен възел с голямо пристанище, множество жп линии и летище, което обслужва 19 млн. души. Притеснителен факт за експертите е, че от летището се обслужват основно международни полети, което създава риск от бързо разпространение на заразата.

Към момента извън страната са регистрирани 2 случая в Тайланд и по един в Япония и Южна Корея. Бяха регистрирани и случаи в различни части на Китай, включително и в околностите на Пекин.

Страните в региона, както и САЩ, вече взимат множество допълнителни мерки за овладяването на заразата. Китайските власти са увеличили и проверките с топлинни сензори по всички летища.

Притеснение се създава и от факта, че стотици милиони китайци се очаква да пътуват през следващите дни заради китайската нова година.

„Чуваме за все повече случаи в Китай, а вече и за други страни, което, както моделите подсказват, прави силно вероятно, че ще видим още случаи от други държави“, коментира за Би Би Си доктор Джереми Фарар от Центъра за проучвания в Уелком.

Какво представлява вирусът и как се разпространява?

Пробите, изследвани от китайските учени, както и тези от СЗО, потвърдиха, че видът на заболяването е от типа "коронавируси". Те включват широк набор от болести.

Сред проявленията на коронавирусите е обикновената настинка, но също и тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), с който през 2002 и 2003 г. се заразиха 8098 души, а 774 от тях починаха. Тогава вирусът също се разпространи в Китай.

Анализите на генетичния код на мистериозното заболяване от тази година показват, че той е близък до ТОРС. Симптомите при заразените са висока температура, кашлица и затруднено дишане.

Учените все пак се обединяват около мнението, че към момента този вирус изглежда по-малко опасен в сравнение с този от епидемията през 2002 и 2003 г.

Властите в Китай съобщиха, че по-голямата част от заразените са били инфектирани от морска храна и животни, които се продават на пазара в Ухан. Регистрирани са също и случаи на заразени, които по никакъв начин не са имали контакт с животни или храна, идваща от пазара. Според някои анализи това може да означава, че вирусът се предава също и от човек на човек, но за учените рискът от това засега е нисък.

„Според последната информация получена от анализите на СЗО има доказателства за лимитирано предаване на вируса от човек на човек. Това е потвърдено на база на опита с други респираторни заболявания и в частност с други епидемии на коронавирус“, съобщиха от СЗО в Туитър на 19 януари. От организацията коментират, че все още не е налична достатъчно информация.

Вероятно повече са заразени

Докато здравните организации и институциите се опитват да поддържат спокоен тон, някои учени смятат, че съобщените брой на заразените не отговаря на истината.

В петък от "Импириъл колидж" в Лондон предположиха, че броят на заразените от мистериозното заболяване вероятно е повече от 1700. От там са използвали модел на изчисление, които включва и факта, че между заразяването и неговото установяване има времеви диапазон от 10 дни, липсата на информация за инкубационния период на болестта, както и движението на населението от Ухан.

В неделя от СЗО заяви, че е възможно в следващите дни Китай да потвърди за още случаи на заразени.

Оглавяващата отдела за разпространяващи се зарази към СЗО в доктор Мария фон Керкхофе заяви пред швейцарски вестник, че болници в целия свят биват инструктирани затова какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се ограничи бързото разпространяване на заразата, както и ако се достигне до подобен неблагоприятен сценарий.

„Това е нещо, което наблюдаваме. Възможно е да се случи, а ние трябва да се подготвим затова“, каза Керкхофе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG