Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутатът Джамбазки остана без книжка заради шофиране с алкохол


Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Членът на Европейския парламент от ВМРО Ангел Джамбазки, който беше заловен да шофира под влияние на алкохол, е глобен с 1000 лева, а шофьорската му книжка е отнета за една година, съобщи БТА.

Информацията беше дадена от вътрешния министър Младен Маринов в Народното събрание в отговор на въпрос от депутата Десислав Чукалов от "Обединени патриоти".

Джамбазки е бил спрян на 8 декември 2019 г. един час след полунощ за проверка от полицейски патрул и проверен за употреба на алкохол. Дрегерът е отчел 1,55 процента концентрация на алкохол в кръвта. Полицаите са установили още, че той не е имал у себе си и контролен талон.

Ангел Джамбазки не бил съгласен с резултата от дрегера и поискал да даде кръвна проба. Тя е била взета в болницата в Самоков, а след това изпратена в УМБАЛ „Св. Анна“. Резултатът от нея е бил 1,08 промила алкохол в кръвта.

Евродепутатът не е обжалвал наложеното му наказание. Той е в очакване на решение на дисциплинарната комисия на Европейския парламент по оплакване на евродепутатите Карима Дели и Исмаил Ертуг, с които работи в транспортната комисия за расистки коментари. Джамбазки направи връзка с корените на двамата съответно от Мароко и от Турция, в критика по постигнатия от европейските институции компромис за приемане на законодателния пакет „Мобилност I“. Българският евродепутат поднесе извинения в пленарната зала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG