Връзки за достъпност

Извънредни новини

История с азербайджански дипломат, руски певец, арменска песен и грузински бар


Снимката на дипломата Мустафеев, разпространена от музикантите
Снимката на дипломата Мустафеев, разпространена от музикантите

Може да сте чували този виц и преди: Азербайджански дипломат, грузински рапър и азерски музикант влизат в един бар...

Краят на историята обаче изобщо не е весел за двамата музиканти. Афик Новрузов и Анас Аскеров твърдят, че първият секретар на посолството на Азербайджан в Тбилиси ги е нападнал с думи и физически по време на пиянско празненство на Нова година по стар стил на 14 януари в ресторант в столицата на Грузия.

Вугар Мустафеев започнал грубо да ругае музикантите за това, че изпълнявали популярна руска поп песен, която обаче на него му прозвучала като "арменска". Тогава започнал боят с юмруци.

"Не мога да си представя един висш дипломат да не може да прави разлика между арменски и руски песни", казва Новрузов - рапърът, който изпълнява на азерски език в Грузия. Той е качил видео във Фейсбук, в което двамата с Аскеров показват снимка от телефон на Мустафеев и го обвиняват за предизвикване на побоя.

Действието се развива в азерския ресторант "Кабала" в Тбилиси. На място пристигат полицаи и парамедици, но не са описани сериозни наранявания.

Азербайджан и Армения все още са в състояние на война заради спора за населения с арменци регион Нагорни Карабах, отцепил се от Азербайджан.

Мустафеев има дипломатически имунитет. Той призна пред грузинската служба на Радио Свободна Европа, че е бил замесен в инцидента от 14 януари, но твърди, че музикантите са го обидили. Дипломатът отказа да разкаже подробности за случая и препрати за коментар към посолството, от където обаче никой не отговори на обажданията.

Новрузов и Аскеров са етнически азери от южна Грузия. Те са подали оплакване в посолството на Азербайджан и настояват Мустафеев да бъде освободен от поста си.

Те разказват, че един от клиентите е поискал да изпълнят руската песен, от която започнало всичко - "Момиче, спри!" на Арсен Шахунц.

Песента е много популярна в Русия от издаването си през септември. В YouTube има над 24 милиона гледания.

В припева няма нищо политическо:

"Но характерът й не е лесен,

всеки ден - нещо ново.

Просто не мога да я разбера.

Искам да й кажа:

Момиче, спри! Недей."

Изпълнителят Арсен Шахунц обаче е етнически арменец, което вероятно е подразнило дипломата.

Министерството на вътрешните работи на Грузия потвърди, че се води разследване.

Войната между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах е отнела живота на 30 хиляди души и принудила стотици хиляди да напуснат родните си места в периода между 1988 и 1994 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG