Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран иска помощ от САЩ и Франция за разчитането на черните кутии на украинския самолет


Ирански разследващ на мястото, където се разби украинският самолет на 8 януари
Ирански разследващ на мястото, където се разби украинският самолет на 8 януари

Иран поиска помощ от САЩ и Франция за извличането на информацията от черните кутии на украинския „Боинг 737-800“, който беше свален близо до Техеран на 8 януари. Ислямската република обаче отказва да върне черните кутии на Киев.

При катастрофата загинаха всички 176 души на борда. Първоначално Иран твърдеше, че причина за трагедията е техническа неизправност на самолета. Едва след като се появиха видеоклипове, на които се вижда как самолетът е ударен от ракета, Техеран призна, че отговорните за противовъздушната отбрана са свалили самолета, след като той се е насочил в посока към съоръжение на Иранската революционна гвардия. Като причина за взетото решение Иран посочи напрежението след убийството на генерал Касем Солеймани от американски въздушен удар.

Иран досега дава различни становища за това дали ще предаде черните кутии на украинския самолет на Киев. В събота местните контролирани от държавата медии съобщиха, че те ще бъдат върнати. В неделя станя ясно, че Иран ще ги разшифрова сам. По-късно беше съобщено, че ще се иска оборудване от Париж и Вашингтон, за да се извлече информацията в Иран.

Иранската организация за гражданска авиация съобщи, че до момента не е получен отговор на молбата на Техеран.

Тя разпространи втория доклад от предварителното си разследване на катастрофата. В него се посочва, че украинският пътнически самолет е ударен от две ракети земя-въздух Тор-М1, изстреляни минути след като „Боингът“ е излетял от летище „Имам Хомейни“.

В доклада е посочено също, че авиационната организация не разполага с необходимата техника, за да свали информацията от черните кутии на произведения три години по-рано „Боинг 737“. Като причина се посочва, че американските санкции са пречели на страната да купува самолети, части и софтуер от американски компании, каквато е „Боинг“. „Ако бъдат предоставени необходимите средства, информацията може да бъде извлечена и събитията да бъдат реконструирани за кратък период“, пише в доклада, цитиран от Ройтерс.

Междувременно световните агенции съобщиха, че телата на жертвите на катастрофата започват да се репатрират в родините им. В неделя 11-те украински граждани, които загинаха при свалянето на самолета, бяха върнати в Украйна и посрещнати от семействата си. Освен ирански и украински граждани, в самолета от Техеран за Киев са пътували канадски граждани и иранци с канадски паспорти, граждани на Швеция, Афганистан, Германия и Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG