Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо ски курортът "Мальовица" не отвори тази година. Засега


Гледка към ски комплекса "Мальовица" и едноименния връх
Гледка към ски комплекса "Мальовица" и едноименния връх

Ски сезонът тази година започна с един курорт по-малко. Месец след откриването му в Пампорово, Банско и Боровец, влековете на "Мальовица" останаха неподвижни. Свободна Европа потърси отговор на въпроса защо не работи малкият, но посещаван курорт в Рила.

Научихме, че ски комплексът и близкият хотел "Мальовица" имат един и същи нов стопанин за следващите 10 години - фирмата "Ви Ай Хънтинг" ООД. През октомври Българският туристически съюз (БТС) прекратява предсрочно и едностранно договора си с предишния наемател на влековете - Валери Гигов. В рамките на 4 седмици БТС провежда 2 конкурса, които "Ви Ай Хънтинг" печели.

Смяната на стопаните става непосредствено преди зимата, което и отлага необходимата предсезонна профилактика и ремонт на съоръженията. Но от миналата седмица вече работят двата така наречени "детски" влека, а новият наемател обещава да пусне и по-големите "Паница" и "Котва" до края на месец януари. ​

Ето повече информация за новия стопанин на Мальовица, какви инвестиции и промени планира, защо и как е прекратен договорът на предишния наемател.

Кой е новият наемател

На 14 ноември 2019 г. БТС обявява процедура за стопанисване и управление на ски съоръженията в туристическия комплекс ”Мальовица”. Курортът включва 5 влека, 4 писти и 2 чайни - "Стената" и "Ръждавица".

Право на участие имат "юридически лица, които имат опит в стопанисването и управлението на подобни туристически обекти, респективно разполагащи с компетентни кадри в областта на спорта. Кандидатите имат 8 дни да подготвят своите документи и възможност за предварителен оглед.

"Бяха подадени две официални оферти, които отговаряха на изискванията, и една оферта, която не е разглеждана изобщо, защото беше в насипно състояние, в отворен плик и т.н.", обяснява пред Свободна Европа Георги Бенчев от БТС. Той е експерт в отдел "Хижи и маркировка" и член на комисията, която трябва да избере новия наемател.

Разгледаните оферти са на фирмите "Атоменергостройпрогрес" ЕАД и "Ви Ай Хънтинг" ООД. Конкурсът е спечелен от "Атоменергостройпрогрес" ЕАД. Впоследствие дружеството се отказва в полза на другия участник – "Ви Ай Хънтинг", казва Бенчев.

Туристи се разхождат до въжето на влека "Котва" на Ръждавица на 31.12.2015 г.
Туристи се разхождат до въжето на влека "Котва" на Ръждавица на 31.12.2015 г.

Така новият наемател на ски съоръженията в комплекса става "Ви Ай Хънтинг" ООД. Две седмици преди този конкурс, БТС отваря и процедура за стопанисване на друг обект в района - хотел "Мальовица". Тя също се печели от "Ви Ай Хънтинг".

Справка в Търговския регистър показва, че управители на фирмата са Веселин Спасов Симеонов и Александър Петров Личев. Освен във "Ви Ай Хънтинг" Личев участва в още 7 дружества, сред които е "Топлофикация – Бургас", където е член на съвета на директорите. Това е едно от дружествата, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Отказалата се на конкурса компания "Атоменергостройпрогрес" също се свързва с Ковачки според публикация на в. Капитал от 2005 г. Търговският регистър сочи, че оттогава дружеството е сменило собствеността си и едноличен собственик е регистрираната на Сейшелските острови "Зенер Корпорейшън", а кредитор в дружеството е Първа инвестиционна банка.

Според репортаж в "бТВ Репортерите" от 12.01.2020 г. фирми, свързани с Ковачки, са и собственици на над 3400 дка гори между курорта "Мальовица" и село Говедарци.

Скрийншот от 21.01.2020 г. от уебкамера, предаваща на живо от комплекса Мальовица
Скрийншот от 21.01.2020 г. от уебкамера, предаваща на живо от комплекса Мальовица

Защо БТС отстранява предсрочно предишния наемател на съоръженията

Валери Гигов стопанисва ски курорта "Мальовица" от 12 години. Договорът му последно е възобновен за 5 години на 10 октомври 2017 г. През септември 2019 г. БТС едностранно и предсрочно прекратява договора за наем с твърдението, че наемателят не изпълнява задълженията си.

Туристическото дружество предостави редица документи на Свободна Европа, на които се позовава решението им. Гигов го оспорва, като е завел жалба за самоуправство срещу БТС в Самоковската прокуратура и е внесъл възражение в министерството на спорта.

Сред предоставените документи е "Протокол за проверка на въжените линии на комплекс "Мальовица", изготвен на 19.08.2019 г. от Атанас Сивков, инж. Николай Николов и Христо Кишишов по заповед на БТС. Документът е дълъг 2 страници и е написан на ръка. В него се констатират редица технически проблеми по всички 5 ски съоръжения като "корозирали стълбове, износени и изгорели бандажи, липса на изключватели по стълбовете". В протокола не е дадена оценка на цялостното състояние на влековете, защото "не са проверени в действие".

Сканирано копие на "Протокола за проверка на въжените линии" на Мальовица от Август 2019 г., предоставен от БТС
Сканирано копие на "Протокола за проверка на въжените линии" на Мальовица от Август 2019 г., предоставен от БТС

Бившият наемател Валери Гигов оспорва легитимността на тази проверка, защото е проведена "в средата на лятото, през август". "Някакви си минават, пишат едно листче на ръка, направят оглед на съоръженията и констатират липса на изключватели и че има много пораснали храсти по пистите и трасетата. Но това е нормално – то е лято, ние пистите ги чистим през септември и октомври", казва Гигов в телефонно интервю за Свободна Европа.

След тази проверка Управителният съвет на БТС взима решение за прекратяване на договора на Гигов. Според тях са установени и други нарушения като неизпълнение на условие, заложено в договора, наемателят да инвестира 65 000 лв. в комплекса за 5 години.

Сашо Стоянов от БТС казва, че до момента на прекратяване на договора единствената инвестиция е била подмяната на основното въже на влека "Паничка". Тази подмяна е и описана в протокола, изготвен през август 2019 г., където е записано: "подменени са транспортни въжета".

Туристическият съюз показа и документи за отдаване под наем на трети лица на два от обектите, на които Гигов е бил стопанин. Според сключения договор "наемателят няма право да отдава съоръженията или части от тях под наем на трети лица без съгласието на наемодателя". Стоянов допълва, че новият наемател – фирмата "Ви Ай Хънтинг" - вече е задължена да провежда обществен конкурс със знанието на БТС ако иска да преотдава обекти в комплекса.

През октомври 2019 г. БТС възлага на фирмата "Статош" ООД да огледа и изготви независима оценка на състоянието на петте влека. "Статош" е дружество с дългогодишен опит в поддръжката, ремонта и подновяването на лифтови съоръжения в цялата страна. По думи на БТС изготвената от тях експертиза потвърждава, че влековете, дотогава стопанисвани от Гигов, са в лошо състояние и не са безопасни за експлоатация.

След предсрочното прекратяване на договора на Гигов и докато текат конкурсите за нов наемател на комплекса "Мальовица" през ноември, БТС поставя охрана на комплекса, която спира достъпа на бившия стопанин. Затова и той подава жалба за самоуправство в прокуратурата в Самоков. Проверката по нея все още тече, а БТС оказват пълно съдействие на властите.

Станция на единия от влековете "Паница" на Мальовица. Снимката е архивна и е правена на 31.12.2015 г.
Станция на единия от влековете "Паница" на Мальовица. Снимката е архивна и е правена на 31.12.2015 г.

Какви планове има "Ви Ай Хънтинг" за ски курорта "Мальовица"

Програмата на новия наемател е амбициозна и предвижда инвестиция от над 900 хиляди лева по думите на Георги Бенчев от БТС. Това потвърждава и в телефонен разговор със Свободна Европа единият от управителите на дружеството Веселин Симеонов.

"За лифтовете съм заложил 1 милион, а за хотела над 2 милиона. Искам всичко там да е наред и да се направи, както трябва. (…) Важното е да се направи качествено, грамотно, в интерес на ски каращите там и на цялата общественост, която кара ски в региона", казва Симеонов.

Дългосрочните планове на "Ви Ай Хънтинг" включват подмяна и ремонт на ски-съоръженията, включително нов седалков лифт и машини за сняг. Хотелът също се очаква да претърпи сериозен ремонт. Симеонов вижда много потенциал в курорта, който според него досега не е бил разработван и е изпаднал в "разруха".

Барака на горна станция на влек на Мальовица. Снимката е архивна и е правена на 31.12.2015 г.
Барака на горна станция на влек на Мальовица. Снимката е архивна и е правена на 31.12.2015 г.

Фирмата се е занимавала предимно с ловен туризъм, но е решила да разшири дейността си, влизайки в ски туризма. "Тук проявихме интерес, защото аз видях лично като ходих там, че беше страшно занемарено", допълва управителят. Гордее се с предишен свой проект по реновирането и стопанисването на ловна база в Странджа, която след 600 000 лв. инвестиция от негова страна, днес по думите му е в "перфектно състояние".

Новият наемател се стреми да поднови работата на всички влекове за настоящия зимен сезон. В момента въртят само двата детски влека, които след техническо обслужване, са преминали проверка от инспекцията за изправност.

"Има още какво да се желае, но в процеса на работа ще го постигнем", казва инженер Емил Николов по телефона, който ръководи ремонта на съоръженията на място в курорта. Той има опит в поддръжката и обновяването на лифтовете на Боровец. Затова и е нает от "Ви Ай Хънтинг" да помогне на Мальовица.

На управителя Симеонов и на БТС той е обещал, че до края на месец януари ще заработят и влековете "Паница" и "Котва", които са предназначени за по-опитни скиори и сноубордисти.

"Проблемите там са, че има и скъсани бандажи, от електрото почти нищо не работи, на обръщателната шайба има проблеми. Едно по едно отстраняваме абсолютно всички проблеми", описва състоянието на съоръженията инженерът.

За да заработят влековете и пистите, "Ви Ай Хънтинг" вече е купила отъпквателна машина за обработка на снега (по-позната на скиорите като "ратрак") и 40 теглича за влека "Паница", които всеки момент трябва да пристигнат от Словения. Инж. Николов държи да се осигури безопасната употреба на съоръженията преди да бъдат пуснати.

Среднощна гледка към ски комплекса Мальовица от базата "ЦПШ"
Среднощна гледка към ски комплекса Мальовица от базата "ЦПШ"

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG