Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без дебат парламентът гласува бонусите за членовете на ВСС


След края на мандата си във ВСС неговите членове може да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди да бъдат избрани.
След края на мандата си във ВСС неговите членове може да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди да бъдат избрани.

Без дебат по темата парламентът гласува на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) получават кариерен и финансов бонус. Така след изтичане на мандата на съдебните кадровици или при подаване на оставка, те ще могат да се върнат на същата длъжност, която са заемали преди това, или на едно стъпало по-високо в системата.

Като допълнение депутатите решиха също, че за членовете на ВСС, както и за съдебните инспектори ще важи и чл. 225 от ЗСВ, който гласи, че при освобождаването от длъжност на съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж се получава правото на „еднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20“.

Предложението беше гласувано от правната комисия на Народното събрание през миналата седмица по инициатива на депутати от ГЕРБ и беше подкрепено от ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля". Идеята за промени се появи между първо и второ четене на внесените от Министерството на правосъдието промени в ЗСВ.

Както "Свободна Европа" писа, по този начин членовете на ВСС ще могат да заобиколят конкурсното начало.

През лятото на 2012 г., в края на мандата на тогавашния ВСС, парламентът отново гласува изменение в закона, според което членовете на съвета можеха да растат с един ранг нагоре по силата на закона.

Тогавашният президент Росен Плевнелиев наложи вето на измененията с мотива, че са противоконституционни. Аргументът му бе, че не може да се отнемат правомощия на ВСС, който единствен може да повишава магистратите.

През миналия март обаче депутатите приеха изменение, което позволи на членовете на Инспектората към ВСС, след приключване на мандата им, да растат с едно ниво в кариерата си. За да не се случи същото както през 2012 г., парламентът записа, че скокът ще става с решение на ВСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG