Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът на ООН задължава Мианмар да предприеме действия в защита на рохингите


Аун Сан Су Чи говори пред Международния съд в Хага през декември 2019 г.
Аун Сан Су Чи говори пред Международния съд в Хага през декември 2019 г.

Междуродният съд на ООН в Хага разпореди в четвъртък на Мианмар да вземе „всички мерки“ да спре геноцида срещу рохингите. Решението задължава страната да предприеме действия в защита на мюсюлманското малцинство в страната.

Съдът е главният съдебен орган на ООН и основната му цел е да решава спорове между държави и да тълкува правни въпроси по искане на органите на световната организация.

Делото срещу Мианмар беше заведено от Гамбия през ноември 2019 г. Тогава западноафриканската държава настоя за спешни мерки за прекратяване на насилието срещу мюсюлманите в Мианма. Смята се, че репресиите са довели до смъртта на хиляди рохинги, а над 700 000 са избягали в съседен Бангладеш.

Решението идва въпреки че миналия месец Аун Сан Су Чи, която е лидер и външен министър на Мианмар (бивша Бирма) лично беше в Хага през декември, за да свидетелства срещу обвиненията. Тогава тя ги отхвърли, като заяви, че не става дума за геноцид, а за „вътрешен военен конфликт“, предизвикан от нападения на военните отряди на рохингите срещу държавни обекти.

Су Чи е Нобелов лауреат за мир от 1991 г. Тя получи наградата като лидер на опозицията и правозащитник и беше освободена от домашния арест, в който беше държана от военните в продължение на 15 г., благодарение на международните усилия. Откакто оглави изпълнителната власт в страната през 2016 г., тя е обект на критики за това, че защитава започналите през август 2017 г. преследвания на мюсюлманите от военните.

Отсъждането в полза на Гамбия е първа стъпка в делото, което може да отнеме години. Решението идва въпреки, че във вторник специална комисия в Мианмар заключи, че вероятно са били извършени военни престъпления срещу мюсюлманското малцинство. В същото време тя не призна вина на армията за геноцид, какъвто правозащитници твърдят, че е имало. Органът заключва, че някои служители на силите за сигурност са използвали непропорционална сила и са извършили военни престъпления, включително „убийство на невинни жители и унищожаване на домовете им“. Но това не е геноцид, посочва комисията, според която няма достатъчно доказателства да се твърди подобно нещо.

Населената предимно с будисти Мианмар настоява, че военната операция е насочена срещу екстремисти и е предизвикана от атака срещу полицаи с десетки жертви. Бежанците в Бангладеш обаче настояват, че е имало масови убийства, изнасилвания, мъчения и палежи.

Мианма е изправена и пред други обвинения за насилието срещу рохингите, включително разследване на Международния наказателен съд в Хага, както и дело, заведено в Аржентина, според което Аун Сан Су Чи е съучастник в престъпленията срещу мюсюлманското малцинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG