Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изслушванията за импийчмънт продължават. Тръмп отговаря с рекорден брой туитове


Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл в края на първия ден от излагането на аргументите по искането за отстраняване на президента Тръмп
Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл в края на първия ден от излагането на аргументите по искането за отстраняване на президента Тръмп

Встъпителните аргументи на искащите импийчмънт за американския президент Доналд Тръмп конгресмени продължават за втори ден подред в американския Сенат.

Според одобрената процедура седмината конгресмени, избрани да ги представят, ще говорят в продължение на общо три дни, след което думата ще има защитата.

Началото на слушанията беше пропуснато от президента Тръмп, който беше на Световния икономически форум в Давос, откъдето се завърна във Вашингтон в четвъртък сутрин.

В първия ден от историческия процес основният въпрос беше дали да се направят промени в рамката, представена от лидера на Сената - републиканеца Мич Макконъл. Тези на страната на Тръмп настояват за бърз процес, но демократите се опасяват, че това ще лиши обществото от пълната картина.

Наличието на подобни опасения и у някои републиканци вероятно накара Макконъл да отстъпи и да позволи повече време за встъпителните слова на обвинението и защитата.

Сенатът обаче отхвърли предложенията на демократите да бъдат призовани редица свидетели, сред които началникът на канцеларията на президента Мик Мълвейни и бившият съветник на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Отхвърлени бяха и исканията да бъдат предоставени документи в процеса от Белия дом, Държавния департамент, министерството на отбраната и службата по бюджета.

Пръв встъпителните си аргументи изложи Адам Шиф - председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите и водещ обвинител на демократите. Шиф заяви, че „ако президентът Тръмп не бъде осъден в Сената и отстранен от длъжност, извършените от него злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса ще изменят трайно баланса на властите. Това ще прикани бъдещите президенти да действат така, сякаш са извън обсега на отговорността, надзора на Конгреса и закона“.

Дебатите в горната камара на американския Конгрес продължиха 13 часа и приключиха след полунощ.

Самият Тръмп отрича всички обвинения за злоупотреба с власт в личен интерес и за възпрепятстване на разследването на Конгреса, които са му предявени от долната камара на американския парламент. Те са резултат от разследването, при което разобличител огласи информация за разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, в който американският държавен глава е поискал да бъде направено разследване срещу евентуалния му основен опонент на изборите през ноември Джо Байдън и неговия син Хънтър, който е бил член на ръководството на украинска газова компания.

Тръмп определи аргументите на Шиф като лъжи, а двама от конгресмените, които свидетелстват нарече „много, много нечестни хора“.

"Политико" пише, че през първия ден от излагането на аргументите в Сената Тръмп се е доближил до абсолютния си рекорд в Туитър като е поствал 140 пъти в социалната мрежа. Пикът е регистриран между полунощ и един сутринта, когато той е изпратил 41 съобщения.

Част от постовете са ретуити и се отнасят до подписаното по-рано през седмицата търговско споразумение с Китай, както и със "сериозния успех" на участието му на Световния икономически форум в Давос. Има и съобщения, свързани със сенатските слушания, включително "Без напрежение" по време на изказването на конгресмен Шиф. Абсолютният рекорд на Тръмп в Туитър е от 161 поста за 24 часа през януари 2015 г.

Според в. „Вашингтон пост“ началото на изслушванията показва смекчаване на тона от страна на демократите при излагане на аргументите, за сметка на втвърдяването на републиканците в Сената.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG