Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сорос дава 1 млрд. долара за университет, който ще се бори с авторитаризма


Джордж Сорос говори по време на Световния икономически форум в Давос
Джордж Сорос говори по време на Световния икономически форум в Давос

Милиардерът Джордж Сорос ще финансира с 1 млрд. долара основаването на университет, който да се бори с авторитарните правителства и климатичните промени. Това съобщи самият той по време на Световния иконимически форум в Давос, цитиран от Блумбърг.

По думите му авторитарните режими и климатичните промени са „двете най-големи предизвикателства, които застрашават оцеляването на нашата цивилизация“.

Университетът "Отворено общество" ще бъде в Ню Йорк е ще бъде създаден в партньорство с подкрепяните от Сорос Централноевропейски университет и колежа „Бард“.

„В дългосреочен план нашата най-голяма надежда се основава на достъпа до качествено образование и по-специално образование, което засилва автономията на хората чрез култивиране на критичното мислене и с акцент върху академичната свобода“, коментира Сорос.

Центалноевропейският университет, финансиран от Сорос, е създаден след рухването на комунизма преди 30 години. Миналата година учебното заведение трябваше да се премести от Будапеща във Виена, след като правителството на Виктор Орбан го лиши от възможността да издава американски дипломи, припомня "Гардиън".

Според Сорос е важно да се финансират институции, които да помагат на противопоставянето срещу нарастващия авторитаризъм в САЩ, Русия и Китай.

Той критикува президента на САЩ Доналд Тръмп, наричайки го „краен нарцисит“. По думите му той е виновен за прегряването на световната икономика. „Една прегряваща икономика не може да бъде оставена да ври прекалено дълго“, каза Сорос.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG