Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изгони двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж


Външният министър Екатерина Захариева
Външният министър Екатерина Захариева

Двама служители на руското посолство в България ще напуснат страната, след като по-рано в петък прокуратурата обяви, че ги разследва за шпионаж. Имената на двамата не бяха посочени.

В нота, връчена следобед на руския посланик, българското външно министерство обявява един от дипломатите в посолството за "персона нон грата", а отделно от това уведомява, че служител в руското търговско представителство трябва да напусне страната.

Сроковете, посочени в нотата, ще бъдат спазени, пише в съобщение на фейсбук страницата на посолството. В него се посочва, че руската страна не е получила "никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута" на дипломат и че Русия си запазва право за ответни действия.

В петък сутринта стана ясно, че в специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства срещу двама руски граждани. Те са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава, става ясно от съобщение на прокуратурата.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до момента руски гражданин е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната.

Установено е, че той има статут на дипломат, акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София.

Според сайта на посолството рангът "първи секретар" в момента се заема от 8 души. От пресслужбата потвърдиха, че тази информация е актуална.

По другото досъдебно производство е установено, че от октомври 2018 г. до момента друг руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава, класифицирана като държавна и служебна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Впоследствие я е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За целта е осъществявал контакти с българи, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

До ранния следобед не сме получавали подобна информация по официален път, казаха от пресслужбата на посолството за Свободна Европа. По същото време и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърдеше, че руската страна не е получавала такава информация.

"Известно ни е за случая от съобщението на сайта на прокуратурата", казаха от пресслужбата на посолството по телефона.

В късния следобед, когато нотата вече беше връчена, във фейсбук страницата на посолството беше посочено, че "решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни".

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми, наказателните производства са спрени, тъй като “деецът е лице с имунитет“ (на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК). Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за това какво е установено до този момент.

В края на октомври българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

Тогава София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа, а 24 часа по-късно отказа виза на руски военен аташе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG