Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кризата е управленско бедствие, а не природно“. Как протече дебатът за вота на недоверие


Корнелия Нинова смята, че кризата с водата в Перник е резултат от лошото управление на правителството

Нерегламентираният внос на боклук в България, както и недостигът на вода в Перник, са кризи, предизвикани от лошото управление на страната, а не от природата. Около тази теза се обединиха депутатите от БСП и ДПС, които подкрепят внесения от социалистите вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.

Дебатите по вота продължиха повече от три часа. Гласуването беше насрочено за сряда, 29 януари.

"Водната криза в Перник, а вече и в други градове и села, нерегламентираните тонове, внесени в България отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух, са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството „Борисов 3“. Кризата е управленско бедствие, а не природно“, заяви по време на дебатите по вота на недоверие лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от националното радио.

Според ГЕРБ обаче БСП създава паника. Председателят на комисията по околна среда и бивш екоминистър Ивелина Василева посочи, че те не са изненадани от критиките на опозицията, които определи като самоцелни, насочени да създадат паника и истерия.

"Още от 2009 г. работим върху законодателна рамка, синхронизирана с европейската, при управлението на водите следваме европейските принципи, отчитаме стратегическото значение на водните ресурси и залагаме на водещата роля на държавата", подчерта Василева.

Движението за права и свободи ще подкрепи вота на недоверие, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. „Ние от ДПС заявихме твърдата си подкрепа за внесения вот на недоверие, не просто защото сме опозиция, а защото сме убедени във вредата, която нанася днешното управляващо мнозинство на демокрацията и държавността".

Това е четвъртият вот на недоверие, който социалистите внасят в рамките на 44-я парламент. Предишните три бяха свързани със сигурността, корупцията и здравеопазването.

За да бъде успешен сегашният вот, са необходими гласовете на 121 народни представители. БСП и ДПС имат общо 104-ма депутати.

Кабинетът, от своя страна, разчита на 116 гласа от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но и депутатите от "Воля" и "Атака" дават знаци, че няма да гласуват заедно с БСП и ДПС за сваляне на правителството, уточнява "Дневник".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG