Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министър Горанов се отказа от идеята си за по-ниски данъци за лотариите


Владислав Горанов
Владислав Горанов

Финансовият министър Власислав Горанов се отказа от идеята за по-нисъс данък върху лотариите. Това се случва 24 часа, след като самият той предложи намаляване на държавната такса върху лотариите и спортните залагания с около 30%, съобщи "Медиапул".

В петък от министерството на финансите обявиха, че заради общественото внимание към темата и различните й интерпретации се предлага запазване на сегашното облагане - 15 на сто върху направените залози.

Новината идва на фона на информацията за несъбрани от Държавната комисия по хазарта най-малко 210 млн. лв. такси от лотариите на Васил Божков за последните пет години.

В четвъртък министърът предложи да намали драстично облагането на лотарии, тото и спортни залагания. Така то щеше да стигне почти до нивото, плащано от Васил Божков, който твърди, че е внасял всичко по закон, но ако е трябвало да плаща пълната такса за лотариите от 15%, те е нямало как да издържат и са щели да фалират.

Предвид факта, че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт", съобщиха от финансовото министерство в петък.

В него за пръв път Министерството на финансите ясно и категорично заявява, че сегашният закон не дава никаква възможност на организаторите на лотарии да си избират каква такса да плащат и тя е ясно разписана - 15 на сто върху залозите, отбелязва "Медиапул". С това МФ опровергава твърденията на компаниите на Васил Божков, че законът давал правото на лотариите да си избират дали да плащат по-ниска или по-висока такса и те избрали по-ниската, за да раздават повече печалби на участниците в игрите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG