Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тъжен ден". ЕС подписа споразумението за Брекзит


Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, подписаха споразумението за излизането на Великобритания от ЕС. Това съобщи тази сутрин в Туитър Фон дер Лайен. "Отваряме пътя към ратификацията на споразумението от Европейския парламент", написа тя.

Предстои гласуванe на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел на 29 януари. След като получи вота на парламента, Съветът ще го одобри чрез писмена процедура, информира БНР. В четвъртък сделката беше одобрена в Комисията по конституционни въпроси на Европарламента.

Повечето депутати от комисията определиха деня като „тъжен“, но не губят надежда, че има възможност и за връщане обратно, за което съществува член 49 в договора на ЕС.

Европейската комисия публикува въпросник, в който подробно обяснява процеса на излизане на Великобритания от блока на 31 януари, последващия преходен период до края на годината и преговорите за бъдещите двустранни отношения.

Потенциалното удължаване на преходния период, който на този етап трябва да приключи на 31 декември 2020 г., трябва да бъде взето съвместно от двете преговарящи страни до 1-ви юли, като подобно решение може да бъде взето само веднъж за период от максимум две години, се посочва в съобщението на Европейската комисия.

По време на този преходен период Обединеното кралство няма да бъде включено в процеса на вземане на решения в ЕС, но страната ще продължава да прилага законите на ЕС и ще остане в митническия съюз и в единния европейски пазар. Освен това Великобритания ще има възможност да сключва търговски сделки с трети страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG