Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Неприятелска и провокационна стъпка“. Москва реагира на изгонването на нейни дипломати


От Външното министерство на Русия смятат, че за изгонването на нейни дипломати не са предоставени никакви ясни и убедителни доказателства
От Външното министерство на Русия смятат, че за изгонването на нейни дипломати не са предоставени никакви ясни и убедителни доказателства

Министерството на външните работи на Русия разглежда експулсирането на руски дипломати от София като неприятелска и провокационна стъпка, а България е предупредена за евентуални ответни мерки. Това стана ясно от коментар на руското ведомство по повод изгонването заради шпионаж на двама служители на дипломатическото представителство на Москва у нас.

„На 24 януари българските власти взеха решение да изгонят от страната дипломат от Посолството и служител от Търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени никакви ясни и убедителни доказателства, обосноваващи това решение. Преценяваме тази официална стъпка на София като открито неприятелска и провокационна, рязко противоречаща на конструктивния, традиционно изпълнен с взаимно уважение характер на руско-българските отношения.“ заявява министерството в текст, качен на сайта му, разпространен от ТАСС.

От своя страна посолствата на САЩ, Великобритания и Канада подкрепиха действията на българските власти.

В петък в нота, връчена на руския посланик, българското външно министерство обяви един от дипломатите в посолството за "персона нон грата", а отделно от това уведоми, че служител в руското търговско представителство трябва да напусне България.

Малко по-рано стана ясно, че в специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства срещу двама руски граждани. Те са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава.

В хода на разследването е установено, че в периода от 2017 г. до момента руски гражданин е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната.

Установено е, че той има статут на дипломат, акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София.

Според сайта на посолството рангът "първи секретар" в момента се заема от 8 души. От пресслужбата потвърдиха, че тази информация е актуална.

По другото досъдебно производство е установено, че от октомври 2018 г. до момента друг руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава, класифицирана като държавна и служебна тайна, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Впоследствие я е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За целта е осъществявал контакти с българи, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

В края на октомври българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

Тогава София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа, а 24 часа по-късно отказа виза на руски военен аташе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG