Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежко замърсяване: Стотици мъртви риби изплуваха от Марица


Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че източник на замърсяването е фирма, която преработва пластмаса
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че източник на замърсяването е фирма, която преработва пластмаса

Стотици мъртви риби са изплували от река Марица край села между Стамболийски и Пазарджик, съобщи бТВ.

Сигнал за замърсяването е подаден в събота. Няколко часа по-късно полицията влезе в сградите на пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, която по данни от РИОСВ вече два пъти е била санкционирана за подобен тип нарушения.

„Говорим за токсично замърсяване с много сериозни щети. Бързите тестове отхвърлиха наличието на цианид. Все още обаче не е ясно какво точно е опасното вещество във водата”, каза пред Нова областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Тя потвърди, че източник на замърсяването е фирма, която преработва пластмасови отпадъци.

От ВиК-Пловдив съобщават, че са ограничили водовземането от две помпени станции. От дружеството уверяват, че пряка опасност за населението няма, тъй като водата за питейно-битови нужди не се взима от повърхността, а от по-голяма дълбочина.

По случая са сезирани областните прокуратури в Пловдив и Пазарджик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG