Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият вирус вече се прехвърля по-лесно между хората, смята Китай


Мъж проверява температурата на пътник в пекинското метро
Мъж проверява температурата на пътник в пекинското метро

Способността на новия коронавирус да се предава от човек на човек се засилва и броят на заразените вероятно ще продължи да расте. Това заяви председателят на китайската Държавна комисия по въпросите на здравеопазването Ма Сяовей, цитиран от Ройтерс.

Вирусът още не е достатъчно проучен и няма яснота какви са рисковете от мутация, но специалистите предполагат, че епидемията е навлязла в "сравнително сериозен и сложен" стадий, заяви още Ма.

Инкубационният период на коронавируса е от 1 до 14 дни. До този момент е установено, че той може да се предава включително и през този период, за разлика от коронавируса на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който също тръгна от Китай и през 2002-2003 г. стана причина за смъртта на близо 800 души по света.

Ма Сяовей заяви, че ще продължат да се взимат мерки за ограничаване на разпространението на заразата, които засега включват спиране на транспортни връзки, забрана за пътувания и отмяна на събития с участие на много хора. Китайското правителство удължава ваканцията по случай Лунната нова година до 2 февруари.

Междувременно броят на жертвите на коронавируса в Китай достигна 80 души, след като 24 души починаха в провинция Хубей, епицентърът на заразата, съобщи Франс прес, като се позова на местните власти.

В събота се съобщаваше за 57 починали от пневмонията, предизвикана от новия коронавирус.

В провинция Хубей са регистрирани 371 нови случая на заболяването, с което потвърдените в цялата страна случаи вече надхвърлят 2300, по данни на централното правителство.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи в неделя, че пътува за Китай, за да обсъди с властите и експертите разпространението на новия коронавирус. Миналата седмица световната организация реши да не повишава световната готовност за справяне с вируса поради ограниченото му разпространение. Искам "да засиля нашето партньорство" с Китай "за осигуряване на по-голяма защита срещу епидемията", написа Гебрейесус в Туитър.

В Съединените щати бяха потвърдени пет случая на заразяване. Близо сто пациенти в 26 щата са изследвани за евентуално заразяване с коронавируса. Всичките петима болни са пътували до китайския град Ухан, откъдето се разпространи вирусът.

Седемтте китайски туристи, хоспитализирани в Москва в неделя, не са заразени с коронавирус и здравословното им състояние вече е задоволително, съобщиха руските власти. Белгия също разсея тревогата за един пациент, постъпил с подобни симптоми в болница в петък. Франция обяви, че ще евакуира гражданите си от Ухан със самолет в средата на седмицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG