Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия се извини на жертвите на Холокоста


Нидерландският премиер Марк Рюте
Нидерландският премиер Марк Рюте

Нидерландският премиер Марк Руте се извини в неделя за неспособността на официалните лица в окупираната от нацистите страна през Втората световна война да направят повече за предотвратяване на депортирането и убийствата на малко над 100 000 евреи.

Руте направи историческото извинение по време на годишното възпоменание на Холокоста в Амстердам, в навечерието на 75-годишнината от освобождението на нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц“ до полския град Освиенцим.

Отдавайки дан на участниците в съпротивителното движение и на гражданите, укривали евреи от окупаторите, както и на работниците, стачкували в подкрепа на евреите, Руте каза, че това колективно усилие не е достатъчно, съобщава Асошиейтед прес.

„Твърде малка защита. Твърде малко помощ. Твърде малко признание“ - каза премиерът. „Сега, когато последните оцелели все още са сред нас, се извинявам от името на правителството за действията на властите по това време“, добави Руте.

Преживелият Холокоста Зони Вайс каза пред нидерландската обществена радио и телевизия NOS, че това е емоционален момент. "Беше красиво", каза той, преди да добави: "Жалко, че трябваше да минат 75 години, преди да ни се извинят."

От 140 000 евреи, които са живели в Нидерландия в началото на Втората световна война, само 38 000 са оцелели.

Нидерландската национална железопътна компания миналата година обяви, че ще изплати репарации на евреи, роми и синти, които е транспортирала до лагери в Нидерландия, откъдето те са били изпращани към нацистки концентрационни лагери. Компанията се извини през 2005 г. за ролята си през Втората световна война.

В понеделник в полския град Освиенцим, в околностите на който, се намира концлагерът „Аушвиц-Биркенау“ ще бъдат проведени възпоменателни чествания, 75-години след освобождаването му. Смята се, че за годините на Втората световна война през него са преминали над 1 млн. души. 7000 оцелели са намерени живи при освобождаването му от Червената армия на 27 януари 1945 г.

През 2005 г. денят е обявен от ООН за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG