Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо Норвегия? Генка Шикерова представи втората част от поредицата "Социалната война"


Ирина Бергсет в кадър от "Социалната война 2" на Генка Шикерова
Ирина Бергсет в кадър от "Социалната война 2" на Генка Шикерова

Как се оказа, че Норвегия стана прицел на кампанията в България срещу Стратегията за детето. Генка Шикерова представя във втората част от разследването си “Социалната война” изводите си, които сочат към връзки с Русия. Поредицата е продуцирана от Dnews.bg. Преди седмица бе публикувана първата част на разследването.

Според анализатора Юлиян Попов "основен двигател е руската истерия", а изборът на Норвегия той свързва с напрежението между Русия и скандинавската държава по линия на НАТО, както и успехът на Осло като износител на горива.

Посланията на евангелистките деноминации също идват в България през руската пропаганда, твърдят авторите на документалната поредица.

Разследването проследява линиите на пропаганда, развивани в България, както и основните говорители и разпространители на тезите, че български деца се изнасят в Норвегия. То се опитва да отговори на въпроса кой има интерес да експлоатира страхове и вяра в България.

Създадената паника доведе до замразяване на проекта за Стратегия за детето, както и на отлагането на вече приетия Закон за социалните услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG