Връзки за достъпност

Извънредни новини

Питането за имунитета на Радев е за конкретен случай, съобщи Иван Гешев


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента е по повод досъдебно производство. То e било изпратено на шефа на обвинението от наблюдаващ прокурор. Това обясни във вторник Гешев в отговор на журналистически въпрос.

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията“, обясни главният прокурор.

В понеделник стана ясно, че ръководителят на държавното обвинение е изпратил искане за тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава и вицепрезидента. Според член 103 от основния закон двамата „не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията“.

Гешев попита КС дали прокуратурата може да образува проверка и разследване, ако "са налице признаци за извършено от президента, респективно вицепрезидента, престъпление". Той иска тълкуване дали имунитетът на държавния глава задължава разследващите да ги прекратят или могат просто да спрат работа по тях до изтичане на президентския мандат. Главният прокурор пита конституционните съдии и дали понятието "държавна измяна" се припокрива с престъпленията в Раздел I "Измяна" от Глава първа "престъпления против републиката" от Особената част на Наказателния кодекс (НК).

От КС съобщиха още в същия ден, че е образувано конституционно дело по искането на Гешев.

Инициативата на главния прокурор стана факт на фона на консултациите за конституционни промени в съдебната власт, подети от държавния глава Румен Радев веднага след като подписа указа си за назначаването на Гешев начело на държавното обвинение.

Искането идва и малко след уличаването в шпионаж на общо трима руски дипломати. Освен това председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов получи обвинение за шпионаж в полза на Русия. В края на миналата година бившият главен прокурор Сотир Цацаров съобщи публично, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в България. Прокуратурата обаче засега отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикации се появиха след изборите през 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG