Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вотът на недоверие не мина, кабинетът остава. Решаващи бяха гласовете на "Атака"


Премиерът Бойко Борисов по традиция отсъстваше от заседанието на парламента
Премиерът Бойко Борисов по традиция отсъстваше от заседанието на парламента

Управляващото мнозинство в парламента отхвърли в сряда вота на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов със 124 гласа "против" срещу 102 "за" и 9 "въздържал се". Той беше внесен от БСП заради провал на екологичната политика на правителството, но получи подкрепа само от депутатите на социалистите и ДПС.

За да успее вотът на недоверие, бяха небходими поне 121 гласа "за", докато коалицията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" имаше гарантирани 116. Управляващите обаче надделяха благодарение на гласовете на "Атака" и осмина независими народни представители. Всички от групата на "Воля" пък се въздържаха, след като през последната седмица твърдяха, че все още не са решили как да гласуват.

Пленарната зала беше необичайно пълна, което провокира и проблеми със системата за гласуване. От заседанието на парламента отсъстваха Делян Пеевски от ДПС и Донка Симеонова от БСП, която от няколко месеца не идва в Народното събрание по здравословни причини.

Пред депутатите не се яви и премиерът Бойко Борисов, което предизвика критики от опозицията. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче обясни, че той не е длъжен да присъства. От "Атака" пък имаха претенции, защо лидерът на НФСБ Валери Симеонов не участва във воденето на заседанието, въпреки че е зам.-председател. На тази забележка Караянчева отговори, че следващия път изрично ще го задължи да е на трибуната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG