Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Тръмп смята да реши конфликта между Израел и Палестина


Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи плана си за мир в Близкия Изток, който цели решаване на продължилия десетилетия конфликт между Израел и Палестина. Планът предвижда Йерусалим да стане „неделима столица на Израел“ и едновременно с това възможност за създаване на палестинска държава със столица Източен Йерусалим. Предвижда се също САЩ да признаят суверенитета на Израел над населени места в рамките на територията, върху която Палестина има претенции.

Планът си американският държавен глава представи заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом.

„Моята визия е за реалистично двудържавно решение, което представлява печеливша възможност за двете страни“, каза Тръмп пред журналисти. Той допълни, че предложенията му „може да са последната възможност“ за палестинците.

Президентът на непризнатата от много държави, включително САЩ и Израел, Палестина Махмуд Абас обяви плана за „конспирация“.

„Казвам на Тръмп и Нетаняху: Йерусалим не се продава, правата ни не се продават и не са за пазарене. Вашата сделка, вашата конспирация, няма да мине“, каза той в обръщение, излъчено по телевизията и цитирано от световните агенции.

Междувременно се появиха съобщения, че Нетаняху планира да подложи на гласуване в парламента предложение за анексиране на 30% от окупирания Западен Бряг. Там живеят около 400 000 израелци в населени места, като това е смятано за противоречащо на международното право. Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман каза, цитиран от Би Би Си, че „няма нужда Израел да чака“ преди да анексира територията.

Хиляди палестинци протестираха във вторник в Ивицата Газа, а израелската армия разположи допълнителни военни сили в окупирания Западен бряг.

Представянето на мирния план идва на фона на разгледжаното от Сената дело, което може да доведе до евентуално отстраняване на Тръмп от поста му, докато в Израел срещу премиера Нетаняху бяха повдигнати три обвинения в корупция.

Какво предлага Тръмп

Планът на Доналд Тръмп, изработен под ръководството на неговия зет и съветник в Белия дом Джаред Къшнър, предвижда до голяма степен удовлетворяване на претенциите на Израел. Представители на Палестина не са участвали в изработването му, тъй като палестинското ръководство прекъсна дипломатическите отношения със САЩ през декември 2017 г., веднага след като Вашингтон призна Йерусалим за столица на Израел и премести посолството си там.

Планът предвижда САЩ да признаят израелския суверенитет над територия, която администрацията на Тръмп смята за част от Израел. Планът включва карта, която ще илюстрира „териториалните компромиси, които Израел е склонен да направи“.

Планът на Тръмп предвижда също Йерусалим да остане „неделима столица на Израел“. Към града имат претенции и Израел, и Палестина. Палестинците искат Източен Йерусалим, окупиран от израелците през 1967 г., да бъде столица на бъдещата им независима държава.

Планът предвижда едновременно с това възможност палестинците да „постигнат собствена независима държава“, но към момента детайлите по това предложение не са ясни. Въпросът за територията на бъдещата държава „ще остане отворен за период от четири години“. През това време палестинците ще могат за водят преговори с Израел и да постигнат „критериите за държавност“. Сред тях Тръмп посочва разграничаване от тероризма и въздържане от компрометиране на националната сигурност на Израел.

По думите на Тръмп планът предвижда „повече от двойно увеличаване на палестинската територия и гарантиране на палестинска столица в Източен Йерусалим“, където САЩ ще открият посолство.

Организацията за освобождение на Палестина твърди, че планът на Тръмп орязва територията на Палестина до 15% от това, което тя смята за „историческа територия на страната“.

Какви са реакциите

Президентът на Палестина Махмуд Абас заяви, че не е възможно да съществува палестинска държава без Йерусалим като столица. „Казваме хиляди пъти: не, не, не. Отхвърляме тази сделка от самото начало и нашата позиция е правилна“, каза той. Групировката „Хамас“, която контролира Ивицата Газа, също отхвърли плана.

Говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш коментира, че организацията иска мирен договор на базата на резолюциите на ООН, международното право и двустранните договори. Международната организация поддържа решението за две държави на базата на границите отпреди войната от 1967 г., когато Израел окупира Западния бряг и Газа.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че инициативата на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава възможност да бъдат подновени спешно необходимите усилия за постигане на договорено и осъществимо решение на израелско-палестинския конфликт.

ЕС ще проучи и оцени направените предложения, се казва в изявление на Борел.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб призова палестинците да разгледат предложението и да дадат становище дали то може да бъде първа стъпка към решаването на конфликта.

Израелски правозащитни организации изразиха становища, че планът е откъснат от реалността и че предвижда форма на апартейд за палестинците, които ще бъдат изолирани в анклав, без да имат излаз на море и граница с друга държава освен Израел.

Израелският премиер ще посети в сряда Москва, за да обсъди плана с президента Владимир Путин. Планирана е и среща на държавите от Арабската лига.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG