Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксините, съветите. Неизбежни ли са грипните епидемии?


Хасково е една от областите, в които грипна епидемия е обявена от 24 януари
Хасково е една от областите, в които грипна епидемия е обявена от 24 януари

Ако някой ви кихне в обществения транспорт, вероятността да ви предава прочутия китайски вирус е граничеща с нула. Затова пък тазгодишният грипен коктейл е почти сигурен.

Три от четирите най-големи града в България – София, Пловдив и Бургас, вече са в плен на грипната епидемия. Заедно с още 10 области – София-област, Монтана, Хасково, Кърджали, Смолян, Перник, Сливен, Видин, Силистра и Пазарджик, както и десетки общини – от Добрич до Якоруда и от Генерал Тошево до Сандански.

За поредна година България – една от развитите държави в света, е в капана на грипа. По официални данни тази седмица над 8640 българи са идентифицирани като болни от грип.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕCDC) в Стокхолм, тази година, заради топлата зима, грипът пристигна в Европа по-рано. Първите по-масови случаи са засечени още в средата на ноември. Информацията, която се събира в центъра от цяла Европа, показва, че тази година грипът е основно от Тип А, който засяга най-вече възрастните хора, с изключение на Испания и Португалия, където върлува щамът „Виктория“, разпространяващ се по-често сред децата.

Графики от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В ляво разпространение на различните щамове на грипа. В дясно заболеваемост в страните членки. За държавите в сиво няма данни или нивата са ниски
Графики от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В ляво разпространение на различните щамове на грипа. В дясно заболеваемост в страните членки. За държавите в сиво няма данни или нивата са ниски

Още през ноември евроцентърът в Швеция препоръчва да се засилят усилията за ваксиниране на хората, особено тези с дихателни и сърдечни заболявания, както и да започне да се информира населението как може да се предпази чрез различни хигиенни практики и чрез самоизолация при заразяване.

От данните за България, налични на интернет страницата на Националния център за заразни и паразитни болести, личи, че по същото време, по което европейският център сигнализира за подранилия грип, това се случва и у нас. В средата на ноември заболеваемостта достига до 108 на 10 000 жители. Сега те са вече 133,7/10 000, като се очаква пиковите нива да бъдат достигнати през следващите 2-3 седмици.

Възможно ли е да се избегне грипната епидемия

Според специалистите – не, а според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев грипната епидемия е „нормално очаквано събитие“.

Причината е, че грипният вирус атакува чрез различни щамове, бързо мутира и е силно заразен. Той е ежегодно събитие, също като мръсният въздух над София през зимата и чревните инфекции по Черноморието през лятото. ЕСDC потвърждава, че до момента никоя европейска държава не е успяла да се справи с епидемиите, макар че някои са по-добри от други.

"Сезонният грип е заболяване, което може да се избегне чрез ваксиниране. Ежегодната имунизация е най-ефективното средство за това", заяви за Свободна Европа говорител на европейската агенция.

Щамът, който има потенциал да предизвиква епидемии и дори пандемии, е от Тип А (H3, H1) – по-разпространеният тази година, което означава, че заболелите ще са повече.

Развитие на тазгодишната грипна епидемия в ЕС в сравнение с миналогодишната
Развитие на тазгодишната грипна епидемия в ЕС в сравнение с миналогодишната

Ваксините – повече или по-малко

Вирусолозите и епидемиолозите са категорични, че най-добрата защита от грипа е ваксината. За разлика от ваксините против шарка например, грипната не е така ефективна. Тя се изработва наново за всеки грипен сезон въз основа на проучвания и предвиждания за щамовете, които ще получат най-голямо разпространение. Ето защо за разлика от ваксините, които са част от задължителния имунизационен календар и създават имунитет при 90% от ваксинираните, грипната гарантира защита при 30 до 60 на сто според съвпадението между щамовете във ваксината и най-честите за сезона.

Освен че предпазва от заразяване, тя помага и за по-леко протичане на заболяването и избягване на тежките усложнения, заяви говорителят на европейската агенция. Той добави, че целта е да се обхване по-голяма група от население, особено рисковите групи - деца от 6 до 59 месеца, хората над 65 г. и хронично болните.

Тъй като грипната имунизация в България остава препоръчителна, у нас от нея се обхваща малка част от населението. Тази година са внесени 280 000 дози. От информацията на ECDC става ясно, че България е единствената страна в ЕС, която не препоръчва имунизиране на бременни жени. Пак от доклада за ваксините става ясно, че от хронично болните, които са високорискова група за развиване на усложнения, у нас са изключени хората с неврологични заболявания, затлъстелите, тези с ограничени дихателни функции и приемащите продължително аспирин.

Общи правила за ваксиниране няма и различните държави сами преценяват каква част от населението да обхванат с тази превантивна мярка. В Белгия например държат да покрият пенсионерите и личните лекари получават под брой ваксини за всичките си пациенти над 65 г. В Великобритания, Нидерландия и Ирландия процентите на имунизираните са най-високи в ЕС. През миналата година ваксинираните представители на рискови групи в Шотландия са били 93%.

В Обединеното кралство, което се дава за пример и от ECDC, здравните власти препоръчват ваксиниране за всички по-възрастни от 65 г., бременните жени, 2-3-годишните деца и учениците в началното училище и някои хронично болни, медицинските и социалните работници. За всички тях имунизацията е безплатна, а за да насърчи съгражданите си да вземат предпазни мерки, премиерът Борис Джонсън показа във видео как му поставят противогрипна ваксина.

Кампаниите за ваксиниране срещу грип са обичайна практика в повечето европейски държави
Кампаниите за ваксиниране срещу грип са обичайна практика в повечето европейски държави

В България тази година за първи път бяха закупени ваксини, които да бъдат насочени към възрастните. Личните лекари получиха общо 120 000 дози, покриващи около 10% от таргетираната група. Доц. Кунчев отчита кампанията като успех, тъй като заделените ваксини са свършили още в края на октомври и обещава бройките за догодина да бъдат увеличени с „малка стъпка“.

Д-р Анелия Гоцева от Военно-медицинска академия добавя, че някои работодатели също купуват ваксини за служителите, но че държавата няма механизъм да задължи хората да се имунизират и това остава изцяло лично решение. Никой обаче не се ангажира да каже каква част от българите се имунизират и каква биха го направили, тъй като е трудно да се установи колко българи фактически се намират в страната по време на кампанията за ваксиниране.

Разбира се, ваксините не са единственият начин за превенция, казват от европейската агенция за контрол и превенция на болестите - личната хигена също е от значение. Миенето на ръцете, кашляне и кихане в кърпа и поддържане на чистота у дома и оставане вкъщи при инфекция, са сред препоръчваните от ECDC. Европейският здравен комисар Стела Кириакидис обаче се въздържа да призове работодателите да насърчават болните си служители да не идват на работа, излагайки на риск здравите си колеги.

Диагностика и лечение

Д-р Гоцева е категорична, че в България се познават и прилагат всички съвременни методи за диагностика и лечение на грипните заболявания и техните усложнения. На разположение са всички тестове за установяване на причинителите на зарази и лабораториите са залети от серуми на болни за изследване. Благодарение на тях Националният център за заразни и паразитни болести поддържа информационна база данни за статистика на заболеваемостта по области и възрастови групи, както и информацията за най-разпространените щамове. Системата, създадена с дарение на Американската агенция за международно развитие (USAID) и на Световната здравна организация (СЗО), издава и седмичен епидемиологичен бюлетин. От него става ясно, че през миналата седмица са регистрирани 5058 случая на ОРЗ (остро респираторно заболяване), с 1100 повече от втората седмица на януари. Най-висока е заболяемостта при децата до 4 г. (над 10%) от случаите, следвана от децата между 5 и 14 г. (411 случая). Причината според д-р Кунчев е, че тази година ваксината е насочена тъкмо към вирусите, които се появиха с най-голяма честота, което покрива имунизиралите се, а също и защото същите вируси са циркулирали и по-рано и "по-възрастните хора имат изграден вече някакъв имунитет срещу тях". В същото време докладът на ECDC показва, че у нас не се препоръчва ваксинирането на деца.

Информацията и отговорното поведение

Държавните институции публикуват единствено статистическа информация за брой заболели и за обявени грипни епидемии, заедно с уведомление, че на местата, където те са въведени се прекратяват плановите операции и женските и детски консултации. Съвети за предпазване и поведение обаче не са публикувани нито на интернет страницата на здравното министерство, нито в сайта на центъра за заразни болести. Здравното министерство публикува само информация за епидемиологичната обстановка, а данните за грипа на сайта на центъра са скрити в линк в дъното, докато почти цялата начална страница на сайта се заема от обяви за защита на дисертационни трудове.

Липсва и официална информация за ваксините, препоръчвани от европейския координационен център в Стокхолм. Според д-р Кунчев здравни съвети има на сайтовете на регионалните здравни инспекции, но проверката на произволна селекция от тях показа, че това не е така. Дори в областите, в които в момента има грипна епидемия, информация за предпазване и съвети към вече заболелите, на видимо място не е качена.

Хасковчани се пазят с маски от грипа
Хасковчани се пазят с маски от грипа

Така гражданите са оставени на собствената си инициатива да търсят препоръки в медиите или на енергията на личните си лекари да ги прозвъняват, за да ги информират (Пишете ни, ако сте получили такова обаждане от вашия домашен лекар).

В интервю за Свободна Европа главният държавен здравен инспектор не отрича тази слабост. Според него здравните власти нямат възможност да покриват социалните мрежи, откъдето по-младите основно се информират. Трябва да се признае, че самият д-р Кунчев не отказва да разговаря с медиите и да обяснява как да се предпазим или какво да правим, ако се разболеем. Според него „хората не са очаровани от съветите, които им даваме“, защото те им се струват твърде обикновени, и затова голям ефект от тях няма.

Мистерията с грипните ваканции

Родителите обаче не мислят така. „Най-объркани се чувствахме в първи клас, когато обявиха грипна ваканция, защото не знаехме какво да правим. Синът ни беше малък и не можехме да го оставим сам, а на изненадващото искане да отсъстваш от работа, работодателите не гледат с охота“, разказва майка на седмокласник. На втората година около зимната ваканция семейството планирало по-дълга отпуска, за да има „резерв за грипа“, но тогава била обявена дървена ваканция, а родителите посъветвани да гледат ден за ден на сайта на общината дали детето им ще ходи на училище на следващия ден. "Беше доста изнервящо, защо беше сложно да се вземе отпуска в последния момент", добавят родителите на седмокласника.

Вече в прогимназията това семейство е стигнало до извода, че в края на срока традиционно се обявява грипна ваканция и затова решава проблема като от далече мобилизира родата да се грижи за сина им, докато те ходят на работа.

Според експертите, когато класните стаи започнат да се изпразват заради болни ученици, по-добре е да се обяви грипна ваканция, тъй като заниманията така или иначе се провалят
Според експертите, когато класните стаи започнат да се изпразват заради болни ученици, по-добре е да се обяви грипна ваканция, тъй като заниманията така или иначе се провалят

Д-р Кунчев отчасти потвърждава, че ежегодните грипни ученически ваканции са част от мерките за прекъсване на веригата на заразяване. Пикът на грипа традиционно е в седмиците от средата и края на януари и началото на февруари. Когато броят на болните ученици достигне опасно високи нива, по места се обявяват ваканции, за да се ограничи скоростта на разпространение. Проблемът обаче остава за по-малките деца, тъй като родителите продължават да ги водят на детска градина и с явни симптоми, казва главният държавен здравен инспектор.

Решението за обявяване на епидемия се взема на базата на формула, като освен броят на болните, специалистите вземат предвид и информация за търсене на лекарства в аптеките, данни за посещаемостта от училищата и докладите на личните лекари. Д-р Кунчев не изключва възможността за обявяване на национална грипна епидемия, но смята, че това е малко вероятно, тъй като заболяването напредва с различна скорост в отделните райони.

Лекарите смятат, че гражданите трябва да проявяват повече отговорност и култура, как да пазят себе си, близките си и другите, когато са болни.

„Аз например нося маска и в колата си и дори когато пазарувам, защото съзнавам, че като лекар съм високорискова група“, казва д-р Гоцева.

Тя смята, че родителите трябва да ограничават децата си да ходят в моловете и кината по време на епидемията, защото така не се дава възможност за прекъсване на веригата на заразяване.

5 съвета как да си спестим грипа

Когато срещу един антиген има ваксина, тя е първата мярка и осигурява максимална защита, казва той. Сезонът за ваксиниране е в края на октомври и началото на ноември. Европейският център за заразни болести информира, че за изработване на имунитет у здравия организъм са необходими 10-14 дни.

Избягването на контакт с болни в активната фаза на грипа, е най-доброто, което можете да направите за себе си, в пика на заразата. Това означава, че трябва да се насърчават работещите да си остават вкъщи. В някои държави при обявяването на епидемии, работа от дистанция е обичайна мярка. Тази концепция все още е твърде напредничава за повечето български работодатели, а и не е законово уредена. На по-възрастните доц. Кунчев препоръчва да си останат вкъщи в седмиците на активно разпространение и да излизат само при крайна необходимост. А на всички останали – да спазват правилата за хигиена. Миене на ръцете, използване на мокри кърпичи с дизенфектант, балансирано хранене (януари не е месец за диети, казва той) и поддържане на чистота у дома, тъй като грипният вирус живее в праховите частици до 1-2 часа.

Ако вече сте вдигнали температура и кашляте, не е необходимо веднага да отивате на опашката пред кабинета на личния лекар. Младият и здрав организъм може да се справи и сам с грипния вирус, убеден е д-р Кунчев. Ако нямате подобрение след 4-5 дни и особено, ако имате болки в гърдите и затруднено дишане, обаче срещата с джипито е задължителна. Не се самолекувайте.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG