Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия се отказва от въглищата до 2038 г. Протестиращи настояват това да стане веднага


Протест пред офиса на Ангела Меркел, докато правителството приема плана
Протест пред офиса на Ангела Меркел, докато правителството приема плана

Германското правителство прие закон за постепенен отказ от въглищната индустрия до 2038 година. Планът от 202 страници предвижда срокове и обезщетения за постепенното спиране на въглищните електроцентрали, отбелязва Франс прес.

Документът ще бъде изпратен в парламента за обсъждане и се очаква да бъде приет в средата на 2020 година.

Докато правителството обсъждаше проекта, пред сградата се проведе протест, организиран от германското подразделение на "Петъци за бъдещето" и на "Грийнпийс". Те настояват за по-кратки срокове.

"Затворете въглищните централи СЕГА", гласи един от лозунгите. Протестиращите настояват и за "затварянето на RWE", германския енергиен гигант.

"Ние се намираме в климатична криза и не е оправдано да оставим въглищните централи да затоплят Земята още 18 години", каза Лиса Голднер от "Грийнпийс".

Проектозаконът заделя 4,35 милиарда евро компенсации за операторите на мини и електроцентрали на лигнитни въглища, които ще бъдат изведени от експлоатация предсрочно през идните години, уточни ДПА.

Документът предвижда за централите на атрацитни въглища максимална компенсация от 165 000 евро за мегават през 2020 година, а през 2021 и 2022 година - 155 000 евро. Максималната сума ще спада с 25 процента годишно преди да достигне 49 000 евро през 2026 година. След тази година няма да има компенсации, отбелязва Ройтерс.

Правителството е заделило и средства да пенсионира по-възрастните работници във въглищната промишленост веднага щом изгубят работата си.

За да бъде успешен планът, Германия се надява да увеличи енергията от възобновяеми източници до 65 процента спрямо малко над 40 процента сега. В момента обаче правителството на канцлера Ангела Меркел не е единодушно как да се случи това.

Енергията от въглища представлява около една трета от енергийното производство на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG