Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неиздадената книга, която цяла Америка очаква


Джон Болтън беше съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп
Джон Болтън беше съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп

В началото на седмицата Ню Йорк Таймс, Уошингтън поуст и Асошиейтед прес публикуваха откъси от все още неиздадената книга на бившия съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън. Тя е озаглавена „Стаята, в който всичко се случи: Мемоари от Белия дом“ и ще излезе на 17 март. В нея Болтън твърди, че президентът му е заявил лично, че не иска да предостави военна помощ на Украйна в размер на 391 млн. долара, докато от Киев не се съгласят да започнат разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър.

Така Болтън се превърна в поредната високопоставена фигура, която твърди, че американският президент се е опитал да влияе на властите в Украйна, така че да получи политическа изгода срещу евентуалния си опонент на изборите за Белия дом през 2020 г. За разлика от останалите хора, които вече свидетелстваха срещу президента в Камарата на представителите, Болтън е първият, който твърди, че е получил информацията за изнудването от първо лице, директно от президента.

Какво точно пише освободеният от поста си Болтън, как реагира Тръмп и какво може да се случи оттук насетне?

Украйна срещу Байдън и услуги за Турция и Китай

Цитирайки много хора, които са чели черновата от книгата на Болтън, Ню Йорк Таймс съобщи какво точно е написал бившият съветник на Тръмп: че иска да спре военната помощ за Украйна, докато от Киев не бъде предоставена информация за изборите през 2016 г., както и за Хилъри Клинтън и Джо Байдън. Тръмп е притискал Киев и за започването на разследване срещу бившия вицепрезидент Байдън и сина му Хънтър. Това се е случило на срещата между двамата през август.

По думите на Болтън президентът все още е бил гневен заради това, че през 2016 г. украинските власти открито за подкрепили Клинтън в надпреварата за президентското място. Той е свързал този факт и с конспиративна теория, че атаката срещу сървърите на Демократическата партия през 2016 г. е била извършена не от Русия, а от Украйна.

Болтън пише, че президентът е използвал личния си адвокат Руди Джулиани, за да комуникира с украинските власти. Бившият съветник на президента твърди, че той, заедно с държавният секретар Майк Помпео и министъра на отбраната Марк Еспър се е опитал на няколко пъти да убеди Тръмп да изпрати помощта за Украйна. Тези опити обаче са били неуспешни.

В книгата си Болтън говори също и за услуги от страна на Тръмп в полза на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и китайския лидер Си Дзинпин. В случая с Турция става въпрос за намеса на президента в разследването срещу турската държавна банка „Халкбанк“, която е била обвинена в нарушение на американските санкции срещу Иран.

В коментар за събитията, свързани с „Халбанк“ Ню Йорк Таймс пише, че Тръмп се е опитвал да направлява действията на институциите, насочени срещу турската банка основно чрез номинирания от него за главен прокурор – Уилям Бар.

В случая с Китай става въпрос технологична компания ZTE, на която през 2018 г. беше забранено, от администрацията на Тръмп, да купува технология от САЩ. Няколко месеца по-късно санкциите са вдигнати, а компанията получава само глоба от 1 млрд. долара и продължава действията си.

Болтън твърди, че той е изразил своите притеснения заради двата случая с Бар, а главният прокурор му е отговорил, че президентът е замесен и в двата случая.

Тези твърдения вече бяха приети от демократите като опит на Тръмп да се облагодетелства финансово от поста си. Действията на президента бяха свързани с плановете на компанията, управлявана от семейството му, да построи нови обекти в Китай, както и да разшири дейността си в Турция.

Как новата информация може да повлияе на делото

Веднага след като историята около книгата на Болтън набра популярност, представителите на демократите настояха той да бъде призован като свидетел по време на делото за импийчмънт, което тече в Сената.

Те искаха Болтън да свидетелства още докато разследването за импийчмънт вървеше в Камарата на представителите, но тогава се отказаха от това си намерение, след като самият Болтън беше заявил, че ще обжалва евентуална призовка, а това пък щеше да забави с много целия процес. Няколко дена след като от Камарата на представителите импийчнаха президента, Болтън промени мнението си и изказа готовност да говори пред Сената, в случай, че бъде призован.

Според правилата, по които делото ще се провежда в горната камара на Когреса, които бяха уточнени през изминалата седмица, след като защитата на Доналд Тръмп представи своята страна по делото, сенаторите ще имат 16 часа, в които да отправят своите въпроси. В това време те могат да дебатират и по въпроса дали да бъдат призовани допълнителни свидетели.

За да бъде издадена призовка е достатъчно обикновено мнозинство, което означава, че четирима републиканци ще трябва да подкрепят демократите в искането за подобна мярка. Няколко от съпартийците на Тръмп в Сената вече изказаха готовност да изслушат Болтън, а според сенатора от Юта и бивш кандидат за президент Мит Ромни подобен сценарий „става все по-възможен“.

Как реагира Тръмп?

„НИКОГА не съм казвал на Джон Болтън, че помощта за Украйна е свързана с разследванията срещу демократи, включително и семейство Байдън. Всъщност той никога не се е оплаквал по този повод по време на доста публичното му уволнение. Ако Джон Болтън е казал такова нещо, то това е било само, за да си продаде книгата“, написа Тръмп в Тиутър.

Президентът за пореден път заяви, че необработената стенограма от разговора му с украинския президент Володимир Зеленски от 25 юли 2019 г. показва, че той не е действал неправилно.

В понеделник прессекретарят на Белия дом Стефани Гришъм заяви пред „Фокс“, че времето, в което всичко това се случва „е много, много подозрително“.

„Няма никакъв шанс президентът Тръмп да каже подобно нещо на Джон Болтън. Много жалко е как един мъж е готов да пожертва независимостта си, за да изкара малко пари от книга. Нищо чудно, че постигна толкова малко като съветник по националната сигурност“, написа в Тиутър личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани.

Кой е Джон Болтън

Джон Болтън е бивш прокурор, политически анализатор и дипломат. От август 2005 до декември 2006 г. той беше посланик на САЩ в ООН, назначен от президента Джордж Буш Младши по време на почивката на Когреса.

По-късно той беше съветник по външна политика в екипа на кандидат-президента на републиканците Мит Ромни и постоянен гост в политическите панели на телевизия „Фокс“.

Той е известен и с връзките си с редица консервативни организации.

Той беше съветник по националната сигурност на Тръмп в периода април 2018 и септември 2019 г., като се смяташе, че играе ключова роля в преговорите за прекратяването на ядрената програма на Северна Корея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG