Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Ще ни липсвате“: Европарламентът одобри сделката за Брекзит


Главният представител на Европарламента в преговорите Ги Верхофстад определи вота не като "сбогом", а "само довиждане"
Главният представител на Европарламента в преговорите Ги Верхофстад определи вота не като "сбогом", а "само довиждане"

Европейският парламент одобри споразумението за Брекзит, с което приключи продължилият близо четири години процес по отделянето на Обединеното кралство. Депутати гласуваха с 621 гласа „за“, 49 „против“ и 13 „въздържал се“.

След края на гласуването европейските депутати се хванаха за ръце и изпяха старата шотландска песен Auld Lang Syne по текст на поета Робърт Бърнс.

„От името на всички групи, мога да кажа само: ще ни липсвате!“, заяви главният представител на Европарламента в преговорите Ги Верхофстад.

„Днешният вот не е гласуване за или против Брекзит, а гласуване за подреден Брекзит срещу дивашки, твърд Брекзит. Ще бъда честен - ако можехме да спрем Брекзит с гласуване "не" днес, пръв щях да го препоръчам, но не е така…Този вот не е "сбогом", а по мое мнение - само "довиждане", каза още той.

С напускането на британските представители броят на евродепутатите става 705. За депутати, на чиито държави предстои да се присъединят към ЕС, са запазени 46 места от тези, освободени от британците. Останалите 27 места, които се полагаха на Обединеното кралство, ще бъдат разпределени между 14 държави, като България не е сред тях.

Официално процедурата ще приключи на 31 януари, когато знамената на Великобритания в ЕП ще бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история.

До края на февруари се очаква от Европейската комисия да представи предложение за начина, по който ще текат преговорите с Лондон за напред. Договарянето на бъдещите отношения с Обединеното кралство пък трябва да се случи до края на годината, в която продължава преходният период, през който Великобритания ще остане длъжна да изпълнява решенията на ЕС без да участва в тяхното обсъждане или приемане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG