Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресмените гласуваха ограничение на правомощията на Тръмп да воюва с Иран


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Долната камара на американския парламент гласува в четвъртък законопроект, който ще забрани на президента Доналд Тръмп да започва военни действия в Иран без съгласието на Конгреса.

Вотът премина със силна опозиция от представителите на Републиканската партия, което намалява значително шансовете да бъде получно одобрение от Сената, където тя има мнозинство, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Камарата на представителите одобри и отмяна на даденото през 2002 г. на Белия дом разрешение за водене на война в Ирак, което служеше на трима президенти преди Тръмп да оправдават всякакви военни удари, без предварително одобрение от законодателната власт.

Законът "позволява война без край. Конгресът има отговорността да върши своята работа и да следва Конституцията и да дебатира и да гласува за използването на сила по въпросите на войната и мира ", заяви демократката от Калифорния Барбара Лий.

През 2002 г. Конгресът разреши използването на военна сила в Ирак срещу режима на Садам Хюсеин, след като Джордж Буш го увери, че иракчаните разполагат с оръжия за масово унищожение. Президентът Барак Обама използва закона през 2014 г. като оправдание за въздушни удари в Сирия срещу „Ислямска държава“. Това накара водещи демократи и някои републиканци да твърдят, че законът служи само за осигуряване на прикритие на президентите да заобикалят Конгреса и да разпореждат нерегламентирани военни удари.

Съветникът на Тръмп за националната сигурност Робърт К. О'Брайън първоначално също заяви, че ударите, при които край Багдад беше убит влиятелният ирански генерал Касем Сюлеймани, се основават на закона от 2002 г., но по-късно администрацията заяви, че те са били акт на самоотбрана, решението за което е в правомощията на президента.

Подобно на своите предшественици Тръмп не желае Конгресът да ограничава правомощията му като главнокомандващ. Администрацията заплаши, че ще наложи вето на двата закона, приети от доминираната от демократите Камара на представителите, коментирайки, че те ще попречат на президента да защитава страната и нейните интереси. Преди да стигнат до подпис в Белия дом двата законопроекта трябва да бъдат гласувани и в Сената, където мнозинство имат републиканците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG