Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идва ли водата? Отговори на всички важни въпроси за спасителния план за Перник


Строежът на водопровода от Мало Бучино започна в събота
Строежът на водопровода от Мало Бучино започна в събота

Нивото на язовир „Студена“, който захранва с питейна вода Перник, Батановци и околните села, спада по-бавно, отколкото преди месец. Тази на теория добра новина трудно би успокоила хората, които зависят за това да имат вода вкъщи от водоема. Причината е, че и без друго изключително ниското му ниво изглежда няма да се повиши достатъчно в близките седмици. Освен на дъжд, 100 хиляди перничани могат да се надяват само на плана за докарване на вода от София, докато „Студена“ се напълни достатъчно. Строителството на водопровода от Мало Бучино до Перник започна в събота.

Какво е ясно около този проект и какво не?

Какво ще се строи?

За да бъдат свързани водопроводните мрежи на София и Перник, ще се построи водопровод от резервоар в Мало Бучино до пернишкия квартал „Мошино“. Той ще бъде дълъг 13,5 км. Освен това при резервоара, който се стопанисва от „Софийска вода“, ще бъде изградена помпена станция.

Тръбите за водопровода идват от Испания
Тръбите за водопровода идват от Испания

От къде ще идва водата?

Водата, която ще се отвежда до Перник, ще тръгва от язовир „Бели Искър“ и ще минава по т.нар. Рилски водопровод и после до резервоара в Мало Бучино. От правителството подчертават, че „Бели Искър“, който осигурява питейното водоснабдяване за 25% от столицата, ще бъде захранван допълнително от деривации във водосбора на яз. „Белмекен“. Това обаче се прави и в момента. В графика за използване на комплексните и значими язовири за януари е записано, че водите от събирателните деривации „Манастирска“ и „Грънчар“ се подават към „Бели Искър“. Така е било и миналата година до март месец, когато подаването е преустановено, за да не се препълни „Бели Искър“. Тоест пренасочването на водата се прави регулярно, а не извънредно заради допълнителните количества вода, които ще отиват към Перник.

Ще продължи ли режимът в Перник?

Към Перник месечно ще се подават около 700 хил. куб. м вода по думите на министъра на икономиката Емил Караниколов. Те ще стигат за обслужване на съществуващия режим, според чийто график жителите на Перник имат вода по седем часа в денонощие. Режимът може да бъде прекратен, чак когато в „Студена“ има поне 10 млн. куб. м вода.

Има ли риск за София?

Ресорните министри – на околната среда Емил Димитров, на регионалното развитие Петя Аврамова и на икономиката Емил Караниколов, както и кметът на София Йорданка Фандъкова уверяват, че водата за София няма да свърши. „Питейната вода за София е гарантирана за години напред“, увери Фандъкова няколко пъти пред общинските съветници и пред медии. Освен това тя заяви, че едно от условията на Столична община е при построяването на връзката между софийската и пернишката водопроводна мрежа да бъде поставена спирателна арматура, с която „Софийска вода“ да може да спре подаването на вода към Перник при проблем с водоснабдяването на София.

Столицата се снабдява с питейна вода от два язовира - „Искър“ и „Бели Искър“. От „Искър“ идва 75% от водата за столицата, а от „Бели Искър“ – 25%. „Искър“ е с обем 655,2 млн. куб. м, в момента в него има 448,6 млн. куб. м, от които полезен обем – 361,4. „Бели Искър“ може да побере максимално 15,1 млн. куб. м вода, а в момента в него има 9 от които полезен обем – 7,6 млн. куб. м. През последните месеци от по-големия язовир се използват между 12,5 и 14 млн. куб. м. вода месечно, а от по-малкия, който ще захранва и Перник – около 4,5 млн. куб. м. месечно.

Министърът на околната среда каза също, че се очаква постоянен приток към язовира през следващите месеци. Заключението на министрите е, че допълнителните 700 хил. куб. м вода, които ще се подават към Перник, няма да изпразнят язовир „Бели Искър“ и да оставят софийски квартали без вода.

Какъв тогава е проблемът с „Бели Искър“?

„Бели Искър“ е един от най-старите язовири в България. Язовирната му стена е построена преди края на Втората световна война. Сега тя е в много лошо състояние и затова предписанието на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е в него да има не повече от 11 млн. куб. м. В решението, с което Столичният общински съвет одобри използване на ВиК мрежата на София за доставяне на вода на Перник, общинските съветници възложиха на кмета да подпише споразумение с правителството за ремонт на стената на язовира, който да започне през 2020 г.

Ще има ли повече аварии в София?

Основно притеснение, изразено от инженери и политици, е, че водопроводната мрежа на София няма да издържи на допълнителното натоварване и това ще предизвика аварии. Рилският водопровод, по който трябва да минава водата преди да тръгне по новата инфраструктура през Мало Бучино, е стар и амортизиран. Бяха повдигнати въпроси дали той има капацитет да проведе допълнителни 300 л/сек, колкото ще се подават за Перник. От „Софийска вода“ увериха, че са проведени тестове и няма опасност за водопреносната инфраструктура на столицата. Изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев заяви, че аварии е имало и досега, а софийските тръби могат да понесат допълнително натоварване.

Кой строи водопровода?

Проектът беше поверен без конкурс в условия на извънредно положение на държавната компания „Монтажи“. Помощ предложиха строителни фирми от Камарата на строителите в България (КСБ). Става дума за над 55 компании по думите на изпълнителния директор на КСБ Валентин Николов пред Mediapool. Целта е да се работи на няколко смени и строителството да продължава денонощно.

Колко струва и откъде идват парите?

Стойността на проекта е 27 млн. лева, съобщиха в събота от министерството на икономиката. Ресорният министър Емил Караниколов каза пред БНР, че са заложени 1.9 милиона лева с ДДС за непредвидени дейности, които "вероятно ще бъдат възстановени".

Първоначално министърът на икономиката заяви, че цената ще бъде около 25 млн. лева. Премиерът Бойко Борисов съобщи за цена около 26 млн. лева. Парите бяха отпуснати на 31 януари с постановление на Министерския съвет.

За колко време ще е готов?

Това е също въпрос, на който категоричен отговор няма. Първоначално Караниколов заяви, че вода към Перник ще потече максимум 45 дни слез започване на проекта. На 1 февруари, при първата копка за тръбата, той каза, че графикът предвижда, че "между 23 дена и 25 дена ще е поръчката". Това значи, че водопроводът трябва да е готов преди края на февруари.

Кой носи отговорност?

И на този въпрос липсва еднозначен отговор. Публична информация за това кой точно управлява проекта няма. Договорът с изпълнителя не е публикуван. Министрите, чиито ресори имат отношение, публично избягват да поемат отговорност. Проектът на доклада, който беше гласуван от столичните общински съветници, не беше подписан от представител на нито една държавна институция, казаха членове на СОС.

А за колко време има вода в „Студена“?

На този въпрос институциите дават противоречащи си отговори. По време на обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) на плана за свързване на ВиК мрежите на София и Перник на 20 януари кметът на миньорския град Станислав Владимиров каза, че до достигане на мъртвия обем на яз. „Студена“ остават между седмица и десет дни. На същото обсъждане министърът на икономиката каза, че във водоема има вода за още 32 дни. Обяснение за разминаването между твърденията на министъра и кмета не беше дадено. На 28 януари градоначалникът каза, че притокът към „Студена“ се е увеличил и се очаква да има вода до края на април.

Какво показват числата? Според графика за използване на водата от язовирите за февруари, в момента в „Студена“ има 3,37 млн. куб. м. вода. От тях полезен обем (над мъртвия) са 970 хил. куб. м. От тях за месец февруари е разрешено да се използват 752 хил. куб. м. Простата аритметика сочи, че ако притокът към язовира продължи да е нисък, мъртвият обем вероятно ще бъде достигнат през март.

Язовир "Студена" в края на януари
Язовир "Студена" в края на януари

Ще останат ли хората в Перник без вода?

Въпреки разминаванията между информацията, която институциите дават, за периода, за който ще стигне водата в яз. „Студена“, вероятност използваемата вода да свърши преди тръбата от София да е готова има, макар и малка. Вариантът тогава е да се черпи вода от мъртвия обем на язовира. Тя по принцип не би трябвало да се употребява, защото там се утаяват органични и неорганични съединения, които са изключително трудни за пречистване.

За да може да се използва вода от мъртвия обем, правителството отпусна извънредно средства за ремонт на пречиствателната станция за питейни води на Перник. Обществената поръчка за ремонта беше публикувана на 22 януари, дейностите са възложени без конкурс в условия на неотложност на държавната фирма „Монтажи“, която трябва да го завърши в рамките на 120 дни.

В мотивите към избора на процедура е записано, че ако мъртвият обем на „Студена“ бъде достигнат преди да бъде завършен ремонтът, пречиствателната станция ще може да пречиства толкова вода, че перничани да имат веднъж на три дни. „При достигане до мъртвия му обем ще трябва да се въведе режим на водоподаване, при който вода да се подава през 3 дни за по няколко часа, с което в още по-голяма степен ще се влошат хигиенно-битовите условия и значително се увеличава риска за здравето на хората.“

Какво става с другите проекти?

Част от амортизираната водопроводна мрежа на Перник ще се ремонтира с отпуснатите от правителството милиони. Това ще стане отново без конкурс, крайният срок за подаване на оферти вече изтече, а част от поръчките са вече възложени, съобщи „Капитал“. Според заложените в проектите срокове ремонтите на тръбите трябва да са готови до края на 2020 г. Това значи, че краткосрочен ефект от тях за намаляване на загубите по тръбите и излизане от водната криза няма да има.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG